Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV ma megkezdte a Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. Az off-shore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás - derül ki a nemzetgazdasági minisztérium (NGM) közleményéből.

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan - osztalék formájában - Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalékos ehot is fizetni kell.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót. Az eltitkolt adó (adóhiány) megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: az adóhiány 200 százalékára rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetőeljárásban is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói - írja az NGM.