A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az utóbbi évek legnagyobb volumenű akciójával folytatta a vendéglátóhelyek ellenőrzését szömbaton, Budapesten. Kétszáz NAV-os belvárosi éttermekben, kávézókban és kocsmákban töltötte a szombatját, nem öncélúan - fogalmaz az adóhivatal közleménye.

A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek revizorok és pénzügyőrök, akik kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőriztek. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.

Voltak ugyan olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el. A revízió eredményeként két étterem és egy kávézó bezárása várható, mivel rövid időn belül kétszer is kiderült, hogy bevételeiket eltitkolják.

Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és az igen magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, sőt a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak ugyanazon a helyszínen.

A nap mérlege szerint az ellenőrzések 35 százalékában valamilyen jogsértést állapítottak meg a NAV munkatársai és ezek 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy formai, tartalmi hiányosságok miatt a kibocsátott bizonylat nem volt szabályos - közölte a NAV.