Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózás rendjét módosító törvényjavaslat először is az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezményt, illetve adójóváírást minősíti adótitoknak. Ezt követi az, amikor az adózó - a törvényben maghatározott célra - nyújt támogatást, illetve tesz felajánlást. Ilyenkor mint a felajánló cég, mint a támogatott szervezet neve, továbbá a támogatás összege is titokban marad.

A javaslat nyilvánossá teszi az összesített adatokat, vagyis azt, hogy a támogató cég egy évben mennyi adókedvezményt vett igénybe, illetve hogy a cégektől mennyi pénzt kaptak - a társasági adóból - a támogatottak.

A javaslat indoklása azzal magyarázza a titkolózást, hogy a tovább utalt adókedvezmény a privát szférába tartozik, nem része az államháztartásnak. Az indoklás példaként a kultúra támogatását hozza fel, holott a sport támogatása a jelentős.

A módosítás nagyon sürgősnek tűnik, mert a parlamenti elfogadása után, a Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő ötödik napon már hatályba is lép.

Tavaly 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott a kormány, a 60-féle adóból 44 kedvezmény érvényesíthető. A legnagyobb könnyítést a családok kapták, de rengeteg pénz ment el a foglakoztatás támogatására, és persze sportra. Csak tavaly a 548 milliárdnyi társasági adóból 217 milliárdnyi kedvezmény nem fizettek be a cégek, ezt úgymond eljótékonykodták - vagyis az adót felajánlották, kulturális és sportcélokra. A kormány által napokban nyilvánosságra hozott 2015-ös költségvetési elszámolás szerint a sportegyesületeknél 76,9 milliárd forintnyi adó került - az előző évi 50 milliárd után.

A társasági adóból filmtámogatásokra 7,6 milliárd forint ment el, míg a színházaknak és más kultúrális egyesületeknek szolgáltatóknak 21,6 milliárd forint jutott.