Ebből kiderül, hogy a hét elején nyilvánosságra került számokhoz képest több ponton változott az előterjesztés - írta az Index. Az eredeti tervben egyes adótételek szeptemberi mértékét januártól emelték volna, a mostani javaslatban nincs erre utalás. Az viszont változatlan maradt, hogy a termékek nettó árát terhelné az adó, és hogy a hazai termékek adóját a gyártónak, a külföldi termékekét az importőrnek kellene megfizetnie, míg az itthon külföldi piacra gyártott termékek adómentesek lennének.

A törvényjavaslat szerint az üdítőitalok literenkénti árát a korábban tervezett 10-15 helyett 5 forinttal, az energiaitalokét 300 helyett 250 forinttal emeli a termékadó. A csomagolt édességek és a jégkrémek kilójának 100 forint lesz az adója, a sós snackek 200, az étkezési porok kilónként 500 forinttal adóznak majd (a snackek adója 400 forint lett volna eredetileg). Bár a keddi kormányülést követően Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, az adóköteles termékek listája még nem végleges, a mostani törvényjavaslatban nem látni új elemeket.

A törvénytervezet általános indokolása szerint "célszerű, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, mely azoknak a termékeknek a forgalmazását terheli, melyek fogyasztása bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordoz". A becslések szerint az államnak idén 5 milliárd forintnyi bevétele lehet az új adóból, 2012-től viszont akár évi 30 milliárdot is elérheti ez a bevétel.

Megmaradt a tervezetnek az a különlegessége, hogy a csomagolt élelmiszereket adóztatná a jogalkotó, ahogyan az is, hogy miközben a törvény előkészítője szerint "egészség-kockázati tényezőt jelent a termékek jelentős cukor-, illetve sótartalma, továbbá bizonyos magas cukortartalmú termékek koffeintartalma", magát a cukrot és sót nem sújtaná a termékadó (sőt, a cukor magas ára miatt éppen most dobnak piacra kétezer tonna olcsó állami cukrot).