Benyújtotta az egészségügy számára többletforrást biztosítani hivatott jövedékiadó-emelési törvényjavaslatát Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter. Ahogyan az várható volt, a dohány és az alkohol közterhe nőhet, újdonság viszont a benzinár-emelkedés miatt mind népszerűbbé váló autógáz (lpg) jövedéki adójának jelentős emelési terve. Az indoklás szerint az "adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége".

Egy másik törvényjavaslat a munkahelyvédelmi program részleteit bontja ki, azaz arról rendelkezik, hogy mely vállalkozások milyen járulékkedvezményre jogosultak - erről részleteket itt olvashat.

A jövedékiadó-emelésről rendelkező salátában helyet kapott a céges készpénzfizetések szankcionálásának terve is - részletek itt.

A törvényjavaslat szerint az lpg, azaz a közlekedési célra használt cseppfolyósított szénhidrogén adómértéke 2013. január 1-jétől 50 százalékkal, majd 2013. május 1-jétl újabb 50 százalékkal emelkedik. A tonnánkénti jövedéki adó így első körben 71 850, majd 95 800 forintra emelkedik a javaslat szerint, vagyis a második emelés valójában már "csak" 33,33 százalék lenne, szemben az indoklásban szereplő 50 százalékkal. Az LPG adóemelését nem egészségügyi okokkal magyarázzák, hanem azzal, hogy szükség van az üzemanyagok adómértékének közelítésére, az egészségügyre fordítható bevételek növelésére és a költségvetési bevételkiesés megakadályozására. A dupla adóemelés után a literenkénti bruttó, azaz áfával növelt ár lapunk számításai szerint kb. 33,5 forinttal emelkedhet, a termékár változatlanságát feltételezve.

Az alkoholtermékek jövedéki adómértéke - a magasabb alkoholtartalomból adódó magasabb egészségügyi kockázatra hivatkozva - 15 százalékkal emelkedik, a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki adómértéke pedig 10 százalékkal. A pálinkaforradalom vívmánya, hogy a saját alapanyagból bérfőzetett párlat 50 literig adómentes, e felett pedig - 100 térfogat-százalékos alkoholtartalmú etilalkoholra számítva - 333 385 forint

A javaslat szerint lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója (a százalékos mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől 14 650 Ft/kg-ra, május 1-től 18 150 Ft/kg-ra nő.

A törvényjavaslat az energiaitalok kapcsán előirányozza, hogy azokra a termékekre is vessék ki a népegészségügyi termékadót, amelyek taurint nem tartalmaznak, ám viszonylag magas a koffein-, illetve teobromin- vagy teofilin-tartalmuk.