Miután heves viták folytak a körül, valóban a fogyasztók, vagy csak a kereskedők hasznára lesz az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának kormány által tervezett csökkentése, végre tisztázódott a helyzet - Robert Fico szlovák kormányfő megállapodást írt alá az ügyben érintett valamennyi féllel - a nagy hipermarket-láncokkal is -, amelyek vállalják, hogy januártól 20-ról 10 százalékra viszik le a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfáját, illetve ezt a módosítást érvényesítik áraikban.

A szlovák sajtó szerint a hangulatilag a jövő évi parlamenti választásokat erősen megtámogató lépés gazdasági alapjait sikerült megteremteni a hibásan, erősen alultervezett adóbevételekkel- írta a pozsonyi Új Szó. A propagandisztikus elemet erősíti, hogy átmenetileg kettős árcédula kerül a termékekre, amely feltünteti, hogy mennyi lenne annak eredeti, áfacsökkentés előtti ára.

A döntésnek köszönhetően az alapvető élelmiszerek ára Szlovákiában jövőre átlag 8,3 százalékkal mérséklődik - írta az MTI.