Közel kéttucatnyi étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát ismertetett 2012 elején egy részletes anyagában az amerikai Bunge étolajgyártó cég, amelyet eljuttatott az adóhatóság központi hivatalába - írja a Hvg.hu, amelynek most birtokába került az anyag. Előtte pár hónappal is adott át információkat az egyre dagadó áfacsalásról. A listára került étolajmárkákat három évvel később, ma is ott találjuk a boltok polcain. Hasonló márkák gyanúsan olcsók: ugyanazon a polcon van Sunol, Suniol és Szaniol, ugyanolyan áron, de jó 100 forinttal olcsóbban, mint a Bunge által gyártott Vénusz étolaj. Az adóhatóság hallgat, a Bunge nem cáfolta a lap információit.

Közel harmincoldalas anyagot adott át bő két és fél évvel ezelőtt az amerikai hátterű Bunge nevű cég a NAV-nak, amelyben bemutatta az étolajpiacon zajló folyamatokat, és felhívta a figyelmet az áfacsalás jelenlétére.

A dokumentumból kiderül:

2008 elején még ötször annyi étolaj fogyott Magyarországon a Bunge márkáiból, mint azokból - a dokumentumban csak B márkákként emlegetett, jellemzően importból származó - étolajokból, amelyek rendszerint áfacsaló láncolatban tűntek fel, 2011 nyarára azonban a Bunge márkáit már beelőzték a B márkák eladásai.

Az étolajmárkák java része Romániából származott, de találni ukrán és szerb étolajokat is.

A Bunge jelentésében gyártók, importőrök és forgalmazó cégek is olvashatók.

Az anyag részletesen bemutatja, hogy a Bunge által bruttó 423 forintért gyártott Vénusz étolajat az egyik magyarországi élelmiszerlánc 419 forintért, vagyis gyártói ár alatt árulta, a másik 449 forintért, vagyis pár százalékkal drágábban a gyártói árnál, miközben legalább három kereskedőcégen is átment az étolaj, nyilván mindenki haszonnal adta tovább. Ez pedig nem lehet másként, mint hogy a Magyarországon gyártott étolajjal áfacsalást követtek el.

A cég egy konkrét példán megmutatja, hogy az általa gyártott Vénusz étolaj hogyan megy végig egy cégláncolaton, aminek a végén a boltban megvásárolható étolaj olcsóbb vagy minimálisan drágább, mint amennyiért ő maga gyártja.

A Bunge arra is panaszkodott, hogy az általa gyártott étolajat veszi meg egy magyar cég, és papíron kikerül külföldre, majd vissza Magyarországra, így jutunk el oda, hogy a több kereskedőn át megfuttatott áru a hazai áruházak polcain olcsóbb, mint a közvetlenül a Bunge gyártósoráról legördülő áru.

Eközben az étolaj gyártói ára között a környező országokban alig volt és van különbség, mert az előállítási árban a legnagyobb súllyal a nyersanyag, a napraforgó ára számít, annak pedig az ára igen hasonló, míg az étolaj előállításához szükséges energia költsége és a munkások bére nem nyom annyit a latban.

Megemlítik az anyagban, hogy rendszeresen szolgáltattak bizonyítékokat az adóhivatalnak a Bunge által gyártott étolajokkal a kereskedők által elkövetett áfaelkerülésről.

Leírják, hogy többször jártak az adóhatóságnál is az áfacsalások meggátolása érdekében.

A Hvg.hu cikkében megjegyzi, még ma is több olyan étolajat lehet kapni a boltokban, amit a Bunge 2012 elején bepanaszolt.