A lap információi szerint már most van olyan kirendeltség, ahol naponta csaknem százan próbálnak a megfelelő nyomtatvány kitöltésével adókártyát kérni a gyereküknek.

A hatályos szabályozás szerint 2016. január 1-jétől családi kedvezményt kizárólag az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igénybe venni. Ez a 2015-ös évről szóló bevalláshoz szükséges, amelynek benyújtási határideje 2016. február 25., illetve május 20., továbbá 2016-tól a havi számfejtéshez is csak úgy fogadja be a munkáltató a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, ha azon szerepel a gyerek adóazonosító jele. Mindez azt is jelenti, hogy még az év vége előtt célszerű kérni a gyermeknek, gyermekeknek az adókártyát, amennyiben még nincs nekik, vagy pedig a szám nem ismert - olvasható a Magyar Nemzetben.

Zavaros adatok

Jelenleg becslések sincsenek, hogy hány gyereknek nincs adóazonosító jele. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a lapnak elmondta, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő. Ennek némileg ellentmond, hogy több olvasó is jelezte: a tízévesnél fiatalabb gyermekének még nincs adóazonosítója. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bár 2005 után elvben kiadták az adóazonosítót, adókártyát csak a 2008 után születettek kaptak automatikusan, ráadásul itt is lehetnek kivételek.

Így megelőzik a visszaéléseket

A változtatás a visszaélések elleni küzdelmet segíti, hiszen így a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt - indokolta a módosítást lapnak a NAV. Hozzátették: ez eszköz arra, hogy ne lehessen visszaélni a kedvezménnyel, ami ha tömegesen előfordul, akár súlyos károkat és bevételkiesést is okozhat az államnak.

Az adókártyát egy nyomtatvány kitöltésével lehet kérni, de csak személyesen. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy ez mennyire terheli meg az adóhivatali apparátust, de ha tömeges lesz az igénylés, akár sorok is kialakulhatnak a kirendeltségeken - a témáról bővebben a Magyar Nemzetben olvashat.