A húsvéti és a május elsejei pihenőnapok felpörgették az OTP Szép kártyák felhasználását. A két hosszú hétvégén összesen 370 millió forintnyi olyan juttatást használtak fel a kártyabirtokosok, melyeknek május 31-én lejár az érvényessége. Ezzel az OTP-nél a Szép kártya birtokosai már több mintegy 97 százalékát felhasználták a 2012-es juttatásoknak - tudta meg a Napi.hu az  OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-től.

A még a kártyákon lévő 2 milliárd forint felhasználására szűk egy hónapja maradt az érintett felhasználóknak, akik akár már most kifizethetik nyári szállásukat vagy éppen fesztiválbelépőiket a lejáró juttatásaikból. A május 31-i határidőt követően a 2012-es juttatások érvényessége lejár és a kibocsátó OTP Pénztárszolgáltató visszautalja azokat a munkáltatók részére.

Ajánlott tehát a SZÉP kártya birtokosoknak a kibocsátó intézmények honlapjain, vagy telefonos ügyfélszolgálatukon lekérdezni a kártyájukon lévő lejáró összeget. Az ehhez szükséges információkat kártyától függően az OTP (www.otpszepkartya.hu), az MKB (www.mkbszepkartya.hu) vagy pedig a K&H (www.kh.hu) honlapján lehet megtalálni.

Az MKB-nál négy százalék alatt járnak

Már csak az eredeti összeg 3,8 százaléka vár elköltésre a 2012-ben feltöltött keretből az MKB Szép kártyákon - adta hírül a bank. A maradékot a hónap végéig tudja felhasználni az érintett 33 ezer kártyabirtokos. A még 2012-ben feltöltött összegek, amelyeket a kártyabirtokosok 2014. május 31-én éjfélig sem használnak fel, automatikusan visszajutnak az azokat eredetileg befizető munkáltatók számlájára - figyelmeztet Lehoczky László, az MKB Szép kártya kibocsájtójának ügyvezető igazgatója.

A pénzintézet a kártyabirtosokat korábban kéthavonta, április óta hetente szembesítik a közelgő határidővel: külön elektronikus levélben értesítik őket, hogy ne feledjék elkölteni a 2012-es pénzüket. Ennek megfelelően a fel nem használt keret - mindhárom alszámlát érintően - csupán 3,8 százaléka az eredetinek. Az MKB Szép kártyával udéán január-áprilisban kifizetett összegek impozáns, 17 százalékot is meghaladó dinamikája szintén azt valószínűsíti, hogy a 2012-ben befizetett összeg 3,8 százalékára rúgó maradék tovább apadhat május végéig - állapította meg Lehoczky.

A K&H-nél 280 millió a felhasználandó összeg

Van még költeni valója a K&H Szép kártya birtokosoknak is. A bank adatai szerint bár a húsvét, az iskolai szünet és a hosszú hétvége miatt az elmúlt hetekben megnőtt a fizetések száma a pihenőkártyával, még mintegy 280 millió forintot kell felhasználniuk a május végi lejárati határidőig.

A május végéig elköltésre váró összeg 40 százaléka a szállás alszámlán van, 30-30 százalék pedig a vendéglátás és szabadidő alszámlákon. Az utóbbi pár héten a most lejáró összeg 14 százalékkal csökkent - mondta Rajna Gábor, a K&H Bank marketingigazgatója. Azt javasolja, hogy akinek a munkáltatója már 2012-ben is utalt pénzt a Szép kártyájára, mindenképpen ellenőrizze a lejáró összeg nagyságát a telefonos ügyfélszolgálaton vagy a kártyabirtokosok számára elérhető internetes felületen. A május 31-ig fel nem használt összeget a bank elkülöníti a kártyabirtokos kártyáján, és június 30-ig visszautalja - kamat és kezelési költség nélkül - annak a munkáltatónak, aki az összeget feltöltötte.