Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megküldte a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága által alatt benyújtott módosító javaslatról kialakított véleményt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek - olvasható az MNB honlapján.

A levélben az MNB elnöke kifejti, hogy a jegybankra kivetendő pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban várhatóan körülbelül 100-120 milliárd forintot tehet ki, a kormány által tervezett száz milliárd forinttal szemben. A jegybanknak nincs lehetősége arra, hogy áthárítsa a monetáris politikai eszközét terhelő pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőire és felhasználóira. A monetáris politika irányadó eszközének kamata a kívánatos monetáris politikai kondíciók meghatározására szolgál. Az áthárítás a monetáris kondíciók számottevő lazításával járna együtt, hiszen az irányadó kéthetes jegybanki kötvény kamatának körülbelül 2,5 százalékos csökkentését jelentené. Mindez veszélyeztetné mind az árstabilitást, mind a pénzügyi rendszer stabilitását. A jegybank ezzel megsértené az MNB törvényben rögzített elsődleges célját és alapvető feladatait - írja Simor.

Az MNB törvény alapján a jegybank adott évi realizált veszteségét a központi költségvetésnek a következő évben meg kell térítenie. Így ha a jegybank veszteségét a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban 100-120 milliárd forinttal megnöveli, az ennek megfelelő összeg a 2014. évi költségvetésben kiadásként fog megjelenni. A jegybank alapesetben is 120 milliárdos átértékelődési veszteséget tervez 2013-ra, így a költségvetés 2014-es kiadási többlete akár 220-240 milliárd forintra, a GDP 0,8 százalékára is rúghat - figyelmeztett a levél.

Az MNB álláspontja szerint az indítvány sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét, illetve az alaptörvényt is.