A 2014 év elején bevezetett nyugdíj-biztosítási támogatás keretében az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után, több szerződés esetén is maximum évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Az adójóváírás azonban nem kerül automatikusan az ügyfelek szerződésére, hanem azt a személyi jövedelemadó bevallásának keretében kell igényelni.

Több mint elgondolkodtató adat, hogy az Erste Biztosító tapasztalatai szerint az első támogatott év után ügyfeleink közel felének számlájára nem érkezett adójóváírás a NAV-tól - hívta fel a figyelmet Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. Ez többek között annak lehet a következménye, hogy az érintett ügyfelek elmulaszthatták adóbevallásukon feltüntetni adó-jóváírási igényüket.

Ügyfélkörében az Union Biztosító is 50 százalék körüli arányt tapasztalt. "Az igénylést a biztosítótól kapott díjigazolás alapján kell kitölteni - magyarázza Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezető igazgatója. Ezt az igazolást a biztosítók jogszabály szerint legkésőbb február közepéig postázzák. Aki tehát február végéig sem kapja meg az előző évi befizetésekről szóló dokumentumot, az a biztosítója ügyfélszolgálatán mindenképpen kérje annak pótlását.

Emellett érdemes arra is odafigyelni, hogy az ügyfél időben rendezze esetleges adó- vagy járuléktartozását, mivel ez is akadályozhatja, hogy az adóhivatal időben utalja az összeget.

Célszerű mielőbb benyújtani a bevallást is, ugyanis az adóhatóságnak az adóbevallás beérkezésének napjától számítva 30 napja van arra, hogy átutalja az adójóváírást, feltéve, hogy a bevallás hibátlan volt, azaz valóban jár a feltüntetett összeg.

(Képünk illusztráció.)