A pénzügyi nyomozók feltételezése szerint komoly összegekhez próbáltak meg hozzájutni: a múlt évi ügyek 83 milliárd forintos kárról szóltak, az ideiekben pedig 72 milliárd forint hiányzó áfát kérnek számon az érintetteken - mondta a Sárközi Alexandra, a Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

Átlagosan 50-80 milliós összeg jut egy-egy esetre, a tettesek, az illegális csoportok alkalmanként ennyivel rövidíthették meg az államkasszát.

A legtöbb csalást nagy mennyiségben szállítható, apró méretű tárgyak, árucikkek kereskedelmével követik el. Ebbe a körbe tartoznak a különféle mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, egyes elektronikai alkatrészek és bizonyos készülékek. A komoly horderejű visszaélésekben rendszerint magyar állampolgárok vesznek részt, ennek oka a kellő hely- és nyelvismeret lehet. Elenyésző azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben csak egy-egy árufajtát használnak fel a csalók a közkassza megkárosításához, az elkövetők a termékeket a piaci igények, lehetőségek változása mentén folyamatosan cserélik, váltogatják - tette hozzá a szóvivő.

Egyre nagyobb pénzeket von el a NAV a kétes köröktől: korábban a jogsértéssel okozott kár öt-tíz százalékát szerezte vissza a hatóság, az elmúlt években ez az arány húsz-harminc százalékra emelkedett - írta a Magyar Nemzet.