A teljes, 37 oldalas, 520 soros személyi jövedelemadó bevallást csak az egyéni vállalkozók kapnak, a többiek - körülbelül egymillió fő - kisebbet, harmad akkorát - mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese egy háttérbeszélgetésen.

A netes kitöltős rendszerben pedig az lesz az újítás, hogy nem az egész oldalt kell kinyomtatni, csak az adott sort. Ez azt jelenti, hogy a korábbi, jellemzően tíz oldal feletti terjedelmű csomag helyett két, a pontkód oldallal együtt, három oldalas lesz a bevallás.


Az egyszerűsítés azért volt indokolt, mert az 520 sorból az egyéni vállalkozók, őstermelők 320, a munkavállalók többsége azonban mindössze 147 sort tölt ki egy adóhatósági felmérés szerint. Így komplett blokkokat lehetett kivenni a bevallásból - persze azok számára, akiknek adott évben szükségük van korábban nem használt sorokra, rendelkezésre áll a teljes csomag. Ha valaki egyszerűsített csomagot kap, de neki teljes kell, bármely ügyfélszolgálaton beszerezhet megfelelőt.


A munkáltatóknak január 31-ig kell nyilatkozni, ha azt szeretné valaki, hogy a munkáltató készítse el helyette a bevallást. Erre évek óta már nem kötelezett egyetlen foglalkoztató sem, tavaly nagyjából egymilliós volt ez a kör. Ha valaki azt szeretné, hogy az adóhatóság készítse el a bevallást, arról február 15-ig kell nyilatkozni. Ide nagyjából egy-kétszázezer fő tartozik a tapasztalatok szerint. Ezek a munkavállalók nem rendelkeznek speciális jövedelmekkel, például tőzsdei ügyletből származó jövedelemmel.


Azzal is karcsúbb lett a csomag, hogy nincs benne csekk. Bármely ügyfélszolgálaton ingyenesen elintézhetők ugyanis az utalások - nagyjából 40 ezer csekkes befizetés volt tavaly. Ha valaki mégis ragaszkodik a csekkhez, elmehet egy ügyfélszolgálatra beszerezni azt, de interneten is bárki igényelhet.

Egy személyre szóló levelet kap minden adózó, amely általános támpontokat tartalmaz - korábban részletesen tájékoztatták az egyes adózókat, például őstermelőket a teendőkről, ám ez most már csak az útmutatóban szerepel.