A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A távolléti díjak új szabályozása könnyíti az adminisztrációt, hiszen egy egyszerű osztószámot kell alkalmazni annak megállapítására, hogy a munkavállaló a szabadsága vagy egyéb távolmaradása alatt mekkora bért kap − ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatásából. Valószínűleg nem így gondolják azonban azok a könyvelők és bérszámfejtők, akiknek éppen tegnapig kellett elkészíteniük a januári bérekről szóló havi bevallást. A távolléti díj kiszámítása ugyanis valóban egyszerű lett, csak éppen a ledolgozott munkaórák emellett kiszámítandó díjazása vált nehezen követhetővé.

Rövidebb hónap, kevesebb pénz - vagy mégsem?

A szaktárca szerint a ledolgozott időszakra járó bért is a távolléti díj kiszámításához hasonlóan kell megállapítani, vagyis ki kell számolni a ledolgozott munkaórát, majd azt fel kell szorozni az egy órára eső bérrel. A dolgozónak járó pénz mennyisége így attól is függ majd, hogy hány munkanap van a hónapban − ha valaki februárban megy szabadságra, kevesebb pénzt kap kézhez, mint ha márciusban tenne így.

Más szervezetek szerint azonban e számítási mód nem olvasható ki egyértelműen a törvényből, illetve azt maga a minisztérium is megjegyzi, a munkavállaló érdekében és javára el lehet térni a kalkulációtól. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal egy számítási segédletet is készít majd, emellett a tárca is nyitott az egyeztetésre a szakmai szervezetekkel, hogy egy valóban egyszerű és működőképes rendszer jöhessen létre.

A helyzet bonyolódik

A januári bérekről azonban február 12-ig kellett elkészíteni és benyújtani a bevallást, vagyis a könyvelő vagy bérszámfejtő, aki valamilyen elv szerint kiszámolta a munkabéreket és elkészítette a bevallást, várhatja, hogy ahhoz képest hogyan dönt majd a minisztérium, illetve mit mond a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A jelenlegi helyzet szerint a munkaadók gyakorlatilag saját elhatározásuk alapján számíthatták a béreket: van amelyik így, van amelyik úgy.

A helyzetet csak bonyolítja az ekho, amellyel kapcsolatban egyáltalán nem született állásfoglalás, sem az adóhatóság, sem a tárca nem tudta eddig megmondani, miként is kell vele számolni, erre is ki kell-e számolni a távolléti díjra vonatkozó korrekciót vagy sem. Utóbbit azonban ebben az esetben csak egyenként, kézzel lehet végrehajtani, akár több száz emberre is, enélkül ugyanis − ha utólag hibának minősül a kalkuláció elmaradása − egyenként kell önellenőrizni a januári béreket.