Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Victor Ponta miniszterelnök a kormány ülésén felszólította minisztereit, hogy haladéktalanul kezdjenek hozzá a tervezett adóreform előkészítéséhez. Mint mondta, eddig 70 olyan adót találtak, amelyek a költségvetési bevételek csökkentése nélkül megszüntethetők, de úgy vélte, ezek számát még akár 30-40-el lehet növelni.

A javaslatokat már a jövő héten meg kell tenniük a tárcáknak. A bürokratikus rémálom felszámolása mellett július 1-től adómentességet adnak a visszainvesztált vállalati nyereségeknek - írta a Balkans.com. A felszámolandó adókat azonban sem a kormányfő, sem Ioana Petrescu pénzügyminiszter nem nevezte meg. A korábban nyilvánosságra hozott tervek szerint az adóalap bővítésével ellensúlyoznák a kieső bevételeket.

A vállalkozók által fizetett adók számát tekintve Románia a PwC világlistáján a 136. helyen áll - évente 216 órát kell szánniuk adóügyeikre, és fölényesen vezeti évi 41 különböző adófizetési kötelezettséggel, illetve jelentéssel az Európai Uniós országok listáját. Ráadásul ez lényegesen jobb a korábbi éveknél, amikor még 131 ilyen kötelezettségük volt - írta a Romania Insider.