Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium azért tűzte ki a végső határidőt, mert megítélésük szerint többen trükköztek, nem vették át a megrendelt gépet, vagy másik forgalmazót kerestek.

Az onlinekassza.hu közleménye szerint az utóbbi hónapokban átlagosan 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, ezt kellene augusztusban 35 ezerre feltornázni, amiből 25 ezer a kiskassza. Ez azonban nem lehetetlen, mivel a kiskasszák a polcokon állnak a forgalmazóknál - erősítette meg a portálnak Várkonyi Gábor, az LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője is. Bár a rendelet utáni kisebb pánikról beszélt Szabó Ervin, a Laurel ügyvezetője, ám egyből hozzátette, hogy a forgalmazók már felkészültek arra, hogy bekössék a pénztárgépeket. A kasszaengedélyek listáját egyébként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet megtekinteni.

Forrás: onlinekassza.hu

Az átállással nem érdemes várni, mivel az azt elmulasztó cégeket egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, sőt az üzlethelyiségeket is bezárhatja 12 nyitvatartási napra.

Az OKSZ szerint minden jó

A nemzetgazdasági miniszter 24/2014. NGM rendelete rögzíti, hogy az online pénztárgép átállás határideje 2014. augusztus 31., ezt követően az új követelményeknek meg nem felelő, régi pénztárgépek már nem üzemeltethetőek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogatja a kormánynak azt a célkitűzését, hogy az online pénztárgép rendszer kiépítése a meghatározott határidőn belül lezáruljon - adta hírül a szervezet. Eddig az adóhatóság információja szerint mintegy 150 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe (kis-és nagykasszát együttesen). A tapasztalatok kedvezőek, mivel az adóhatósági ellenőrzések a szabálytalanságok csökkenését mutatják, a költségvetés adóbevételei pedig az új rendszer belépése nyomán nőttek. A nyugtát adó vállalkozások elemi érdeke a feketézés visszaszorítása.

Az adóhatóság az online pénztárgép rendszer ellenőrzésében körültekintően, megfelelő mérlegeléssel járt el, büntetést a kirívó szabálytalanságok esetében szabott ki. Egyedi problémák a jövőben is felmerülhetnek, ezekben az esetekben is az összes körülmény mérlegelésével kell az adóhatóságnak eljárnia.

Lényeges segítség az online pénztárgépek üzemeltetőinek, hogy meghatározott feltételek esetében az új kassza meghibásodásakor ez év végéig még a régi pénztárgép is használható. A szervizeknek (és a pénztárgép forgalmazóknak) a meghibásodott online pénztárgép átvételéről és visszaszolgáltatásáról adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak. Az eladótérben egyidejűleg az online-pénztárgép és a hagyományos régi pénztárgép nem tartható (az online-pénztárgép kijavítása után a régi pénztárgépet az üzlet eladóteréből kötelező eltávolítani) - írta az OKSZ.