Vida Ildikó távozása csak a jéghegy csúcsa: tavaly egy komplett régiónyi ember lépett ki az adóhatóságtól - írja a csütörtökön megjelent Figyelő a birtokába jutott dokumentum alapján, amelyet a NAV készített a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A tömeges felmondások miatt mostanra súlyossá vált a szakemberhiány a szervezetnél, az fő ok valószínűleg a kevés pénz és a NAV-os életpályamodell késlekedése. A hetilap nformációi szerint a helyzet Pest megyében és Budapesten a legsúlyosabb, pedig ez a régió szállítja az adóbevételek meghatározó részét.

Az adóhatóságnál dolgozók főleg az alacsony fizetéseket fájlalják, ugyanis még mindig nem sikerült rendezni az illetmények megállapításáról szóló jogszabályi hátteret. Az új HSzt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek szolgálati jogviszonyáról szóló megújított törvény a mai napig nem vonatkozik rájuk, emiatt a NAV-osok súlyos összegektől esnek el.

Az új HSzt. minden eddiginél jobb helyzetbe hozza az állami fizetésből élőket, a NAV-nál azonban egyelőre nem tudják ennek alapján számítani a fizetéseket. A pénzügyőröknek (mint hivatásosoknak) már most júliustól emelkedhetett volna az illetményük, a kormányzati szándék viszont inkább az volt, hogy a kormánytisztviselőknél és a hivatásosoknál egyszerre vezessék be az új törvény szerinti illetményezést. Erre legkorábban 2016 januárjában kerülhet sor, így a pénzügyőrök havi szinten 70-160 ezer forinttal kapnak kevesebbet fél évig. Ez különösen jelentős a középfokú végzettségű dolgozóknál, akik jelenleg a minimálbér körüli illetményből élnek.

A NAV vezetői sürgősen egységes életpályamodellt szeretnének az adóhatóság dolgozóinak. Vida Ildikóék szerint "minden más megoldás a NAV működésébe vetett kormányzati bizalmat kérdőjelezi meg". A dokumentumban azt írják, hogy hatékony együttműködés nem valósulhat meg, ha ilyen komoly bérfeszültségek vannak a szervezeten belül: a pénzügyőrök másfélszer többet keresnének, mint a kormánytisztviselők, holott utóbbiak hozzák a bevételek 89 százalékát - olvasható a Figyelőben.