Soha ennyi pénze nem volt még a gazdag amerikaiaknak, mint most, derül ki a Forbes összeállításából. Az üzleti magazin idén is összegyűjtötte a 400 leggazdagabb amerikait, a végeredmény pedig meglepő lett: a milliárdosok ugyanis nemhogy megerősödtek az elmúlt években, de egyenesen rekordot döntöttek. A 400 leggazdagabb amerikai összvagyona idén kétbillió dollár lett, ami jelentős előrelépés a tavaly 1,7 billióhoz képest.

A csúcson természetesen idén sincs változás. Bill Gates immár huszadik éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját, 72 milliárd dollárra becsült vagyona mindemellett még így is eggyel elmarad a mexikói Carlos Slimétől. A második helyezett Warren Buffett lett, aki az elmúlt egy évben 12,5 milliárd dollárral tudta gyarapítani vagyonát, a dobogó legalsó fokára pedig Larry Ellison állhatott fel. Az átlagos Forbes 400 tagnak amúgy jelenleg ötmilliárd dollár vagyona van, a belépési küszöb pedig mostanra 1,3 milliárd dollárra nőtt.

Bőven akadnak meglepetések az idén 32. alkalommal megjelenő Forbes 400-as listájában. Ezek egyike a Facebook-vezér Mark Zuckerberg, aki immár a huszadik helyen áll, megelőzve például a Microsoft-főnök Steve Ballmert. Zuckerberg vagyona - a Facebook részvények magára találásának hála - egy év alatt 9,6 milliárd dollárral nőtt, de a legújabban űrhódítási és hipervasút-építési terveiről és ismertté vált Elon Musk is 6,7 milliárddal gyarapodott egyetlen év leforgása alatt.

Larry Ellison továbbra is dobogós a Forbes 400-as listáján.
Kép: Reuters

A kétbillió dolláros összvagyon pedig elképesztően sok: a Forbes számításai szerint akkora vagyon van a 400 leggazdagabb amerikai kezében, amekkora Oroszország GDP-je. Az egy év alatti 300 milliárd dolláros növekedésnél is többet mond, hogy tíz év alatt több mint kétszeresére gyarapodott a vagyonuk. Idén összesen húsz új szereplő került fel a listára és mindössze 30-an vannak, akik időközben szegényebbek lettek. A kimondottan gazdag fiatalok mindemellett még Amerikában sem számítanak gyakorinak: a 400-as mezőnyből mindössze kilencen fiatalabbak 40 évesnél és mindössze a két Facebook-alapító - Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz - járnak még húszas éveikben.

A Forbes legutóbbi jelentése szerint jelenleg 1426 dollármilliárdos van a világon, akik mintegy 5,4 trillió dollár felett rendelkeznek. Az idei év nagy meglepetése nem a sorozatban negyedszer is az élen végző Carlos Slim és nem is a mögötte végző Bill Gates, hanem a harmadik helyezett Amancio Ortega volt. Az Inditex-csoport spanyol vezére letaszította a dobogóról Warren Buffett-t,