Górcső alá vette a Világgazdaság a kormány adócsomagját, külön figyelemmel a kormány áfa-csökkentési tervire, nem pontosan az került a törvényjavaslatba, amiről eddig a kormány beszélt. Azt már bejelentette a kormány, hogy csak a friss tej áfáját mérsékli, vagyis az UHT- és ESL-tejek - nagyjából a dobozosok - ára változatlan marad január 1-je után is. Az viszont csak a részletek átnézése után derült ki, hogy nem minden baromfitermékre vonatkozik az áfacsökkentés sem: a libamáj és a libazsír vámtarifaszáma ugyanis már nem esik bele a tervezetben szereplő áfacsökkentett körbe. Ellentétben a nem éppen mindennapi fogyasztási cikknek számító fürjtojáséval, ugyanis a jogszabály tervezete nemcsak a tyúk-, hanem az összes madártojás (így a strucctojás) forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

Ennél is érdekesebb az éttermi szolgáltatások terhének csökkentése: itt kizárólag az étteremben készített és ott felszolgált ételek (és italok) tartoznának a kedvezményezett körbe. Ráadásul erős, törvénybe foglalt ígéret, hogy a jövő évi kisebb lépést (18 százalékos áfát) követi 2018-tól a nagyobb, vagyis az ötszázalékos teher bevezetése.

Csakhogy miután az ételek házhoz szállítása teljesen más szolgáltatásnak minősül (a postai kézbesítésnél sorolják fel), a pizzafutároktól átvett termékek vagy a naponta kiszállított ebédek áfája sem csökken jövőre. Sőt: kimaradnak a kedvezményből a munkahelyi étkezdék és a menzák is: az iskolások étkezése nem lesz olcsóbb jövőre, hiszen számukra teljesen más jegyzékszámon kell szolgáltatni. A kedvezmény részesei lesznek viszont a vasúti büfékocsik és a gyorséttermek is, mivel a járművön étkeztetés - az önkiszolgáló éttermekkel egyetemben - a passzusban megjelölt szolgáltatási körbe tartozik.

Van azonban jó hír is: az internet áfájának csökkentése vonatkozik majd a mobilinternetes szolgáltatásra is, miután itt ezt is belevették a körbe - igaz, itt még a bejelentések szerint meg kell várni azt is, hogy az Európai Unió se emeljen kifogást a netes kedvezmény ellen.