Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bolgár rendőrség 33 vámtisztet vett őrizetbe Kapitan Andreevo határállomáson, a török határon, a gyanú szerit pénzt zsaroltak ki a sofőrökből. A két ország közti legnagyobb határátkelőhely vámosai ellen a vád, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre, amely saját zsebére "vámolta meg" március óta az autóvezetőket.

A különleges ügyek ügyészségének hivatala szerint ez volt az egyik legnagyobb ilyen rendőrségi művelet az országban. Az akciót közösen hajtotta végre a nemzetbiztonsági hivatal és a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztálya. Bár az akció jól előkészített és gyors volt, így is hat órára kénytelenek voltak lezárni a határt - írta a Balkan Insight.

A gyanúsítottak lakásaiból és gépkocsijaiból 106 házkutatással mintegy 75 ezer eurót szedtek össze. A letartóztatások mind a négy váltásra kiterjedtek, és olyan vámosokat is érintettek, akik mögött több mint 30 szolgálati év áll. Akár 10 évi börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

A vámosok nemcsak bolgárokat, de külföldi autóvezetőket is megzsaroltak: fizetniük kellett, ha el akarták kerülni a vámvizsgálatot. Az összeg a kis személyautók után fizetendő 2-5 eurótól a buszoknál és teherautóknál 300 euróig terjedt, a vámosok a váltás végén osztoztak a pénzen. A vizsgálat ideje alatt 12 kilométeres kocsisor alakult ki a határon.