A NAV nyári - valamennyi napszakra kiterjedő - fővárosi ellenőrzéseinek eddigi fókuszát azok a tapasztalatok adták, amelyek egy hazánkba látogató külföldit érhetnek, kezdve a személyszállítástól a szálláson, az étkezésen és a szórakozáson keresztül egészen a Forma-1 Magyar Nagydíjon való részvételig.

Az interneten személyszállítási szolgáltatást kínálókat vizsgáló adóellenőrök és pénzügyőrök hívására több alkalommal "fehér rendszámos" autó állt elő, melyekkel szállodákhoz, szórakozóhelyekhez vitették magukat. Nyugtát a vizsgált esetek több mint harmadában nem kaptak és volt olyan sofőr, aki még adószámmal sem rendelkezett. Ennél is rosszabb jogkövetőnek bizonyultak a különlegességnek számító riksás szállítók, valamennyi ellenőrzött feketén nyújtotta szolgáltatásait.

Pozitív tendencia volt tapasztalható a Hungaroringhez közeli szállásadók körében. Míg tavaly többüket megbírságolta a NAV mert nem rendelkeztek online pénztárgéppel, illetve nem adtak bizonylatot a bevételről, addig az ismételt ellenőrzésekkor idén már szabályos gépi nyugtát kaptak a revizorok.

Ugyan vannak még nyilvántartási hiányosságok, de a főváros vendéglátóhelyeinek egy éve indult fokozott ellenőrzésének hatására mára érzékelhetően javult az éttermek, kávézók és romkocsmák nyugtaadási fegyelme. A korábbi kétharmados mulasztási arány jelentősen csökkent és ismételt mulasztás miatt csupán egy vendéglátóhelyet kell bezárni.

A mogyoródi pálya környéke azonban továbbra sem mutat kedvező képet. Az árusok gyakran kitelepülési engedély vagy adószám hiányában végeztek értékesítési tevékenységet, így ritka volt a nyugtaadás. Több esetben sérültek a jövedéki termékekre vonatkozó előírások, és a pénzügyőrök hamis termékekre is bukkantak, melyek miatt mintegy 22 liter alkoholterméket, "Williams" márkanévvel ellátott baseballsapkákat, prémium kategóriásnak tűnő mobiltelefonokat és parfümöket foglaltak le a helyszínen.

Az eddig feltárt jogsértések miatti bírságok kiszabása és büntetőfeljelentések megtétele mellett az ellenőrzési sorozat tovább folytatódik.