Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A béren kívüli juttatásokat az idén egy éves 200 ezer forintos keret értékéig biztosíthatja a juttató kedvező (35,7%) adóval. Ezzel együtt évente 450 ezer forintig terjedhet a juttatások éves összértéke, ha az előző keret felett Széchenyi Pihenő Kártyát ad a vállalat.

Amennyiben a juttatások értéke meghaladja az éves keretek munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét, úgy a keret feletti juttatásokra már magasabb, 51,17% közterhet kell fizetni. A 200 ezer forintos éves keretbe azonban bele kell számolnunk néhány olyan juttatást is, amiről könnyen megfeledkezhet a munkáltató. A munkahelyi étkezést, Erzsébet-utalványt, helyi bérletet, pénztári befizetéseket, iskolakezdési támogatást ritkán felejtik ki az éves összesítésből, de létezik két elem, ami problémát okozhat.

Az éves keret vizsgálatánál figyelembe kell venni, a munkáltató által a munkavállalónak fizetett iskolarendszerű képzés költségét is a minimálbér két és félszeres értékéig. Emellett nagy mértékben fogyaszthatja a 200 ezer forintot a munkáltató üdülőjében a minimálbér értékéig nyújtott üdülés.

Ráadásul a munkavállaló éves juttatási keretébe a közeli hozzátartozói számára biztosított vállalati üdülés költségét is bele kell számolnunk. Így egy 4 tagú család személyenként 50 ezer forintos vállalati üdültetése egymagában is elfogyasztja a munkavállaló éves kedvező adózású keretét - emlékeztet Fata László cafeteria szakértő.