Az EB honlapján megjelent előterjesztés szerint az új adót 2014. január 1-jétől kellene kivetni valamennyi uniós tagországban.

Az adó a pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozik, és akkor kellene megfizetni, ha a tranzakcióban résztvevő felek közül legalább az egyik székhelye az Európai Unióban (EU) van. Az adófizetési kötelezettség nem vonatkozna magánszemélyekre, valamint ingatlan jelzáloghitelekre, bankhitelekre, biztosításokra és más, úgynevezett normális pénzügyi megoldásokra, amelyeket magánszemélyek és kisebb vállalkozások alkalmaznak.

Ekkora lesz az adó mértéke

Az adó minimális mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos - derivatív - termékek adásvételénél pedig 0,01 százalék. A tagországok magasabb adókulcsot is megállapíthatnának.

Az EB szerint évente nagyjából 57 milliárd euró bevétel keletkezhet a pénzügyi tranzakciós adóból. A bevételen az EU és a tagok osztoznának. Az adóbevétel egy része az uniós költségvetés közvetlen és önálló bevételi forrása lenne, így csökkenteni lehetne a tagállami befizetési kötelezettségeket.

Az EB szerint az adót elsősorban azért kell kivetni, hogy a tagállamokban zajló fiskális konszolidáció - vagyis államháztartási reform, átalakítás - közepette a más gazdasági ágazatokhoz képest aluladóztatott pénzügyi szektor is kivegye a részét a terhekből. Az adó révén visszaszorulhatnak a kockázatos és valódi hasznot nem hajtó kereskedési formák is, azaz a károsnak tartott spekuláció.

Erősítheti a belső piacot

Az adó másik fontos vonása, hogy erősítheti a belső piacot. Jelenleg a 27 közül tíz tagországban adóztatják a pénzügyi tranzakciókat valamilyen formában. Az EB egységesítené és az unió egészére kiterjesztené ezt a gyakorlatot, aminek hatására csökkenne az eltérésekből - az adó meglétéből, illetve hiányából - adódó piactorzító hatás. Az új adónem továbbá kiegészítené a jövőbeni válságok elkerülését szolgáló szabályozási intézkedéseket - áll a javaslatban.

A javaslatot a következő időszakban a tagállamok tárgyalják meg, és napirendre veszik a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság, valamint az EU mint intézmény alkotta G20 csoport vezetőinek novemberi értekezletén is.

Globálisan gondolkodik az EB

Közleményében a brüsszeli bizottság kiemelte, hogy az uniós adó bevezetésének lehetősége mellett 2009 óta azt is tanulmányozza, hogy miként lehetne globális szinten adóztatni a pénzügyi tranzakciókat.