A havi 50 ezer forintos - részmunkaidős foglalkoztatás esetében 25 ezer forintos - adót az egyéni vállalkozók, egyéni cégek közkereseti és betéti társaságok választhatják, abban az esetben, ha legalább egy foglalkoztatottat bejelentenek. Ez az adó lehet a szolgáltatók adója, a szova. A tételes adó január után bármikor válaszható - ha a követelményeknek megfelel az adózó akár év közben is. Az adófizetési kötelezettség a bejelentést követő hónaptól lép életbe. A tételes adó az estleges megszűnést vagy megszüntetést követő két évben újra nem választható - ki kell várni a kétéves határidőt. Amennyiben a kisadózó vállalkozás éves árbevétele meghaladja a határul szabott hatmillió forintot, úgy a hatmillió éves árbevételen felül eső részre 40 százalékos adót kell fizetni a tételes adó megfizetése mellett. Amennyiben a vállalkozás adószámát az adóhatóság felfüggesztette, úgy két éven belül nem választhatja a kisadózást.

Kikerül a tételes adózásból az adózó, ha az adóellenőrzés során mulasztási bírságot kap, vagy számlaadás elmaradásért, esetleg be nem jelentett foglalkoztatottat talált nála az adóhatóság. A tételes adó kiváltja az szja-t, az osztalékadót, a társasági adót, szociális hozzájárulási adót, valamint az egészségügyi hozzájárulást. A tételes adó megfizetésével főállású kisadózó teljes tb-biztosítást kap és munkanélküliségi ellátásra is jogot szerez, ilyenkor az ellátások alapjául habi 81 300 forintos jövedelmet kell tekinteni. A kisadózó vállalkozás foglalkoztathat munkavállalót hagyományos adózási szabályok szerint is - olvasható a törvényjavaslatban.

A 16 százalékos kisvállalati adót (kiva) azon cégek választhatják, amelyek az adóévet megelőző évben január és december között egyszer sem foglalkoztattak 25 főnél több munkavállalót és az éves árbevételük nem éri el a 500 millió forintot. Mind az árbevételi, mind a foglalkoztatottak számának figyelembe kell venni a kapcsolt vállalkozások adatait is - olvasható a Matolcsy György által jegyzett törvényjavaslatban. A kisvállalkozói adózói körbe december 1. és 20. között lehet bejelentkezni, ám a bejelentkezés napján a cég adótartozása nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A kisvállalati adózás lehetősége megszűnik, ha a bevétel meghaladja az 500 millió forintot vagy az alkalmazottak létszáma az 50 főt - az induló 25 fővel szemben.

A 16 százalékos adó kiváltja a társasági adót a bérek után fizetendő közterheket az osztalékadó, a egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót, de nem váltja ki az önkormányzatnak fizetendő helyi iparűzési adót A kisvállalati adó alapja az adózó pénzügyi vagyonának változása növelve a bruttó bérköltségekkel - erre az alapra kell a 16 százalékos elvonást megfizetni.