Soron kívüli adómódosításokat terjesztett be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - ezek még idén hatályba lépnének és járulékkedvezményeket biztosítanának egyes mezőgazdasági dolgozóknak. Az évközi módosítás egyáltalán nem szokatlan az Orbán-kormány gazdaságpolitikájában - ám ennek a javaslatnak eddig nem volt előzménye.

A most a parlament elé terjesztett adómódosítás viszonylag kis horderejű, de így is ezereket érinthet. A javaslat szerint a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók esetében a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból (vagyis a munkaadói társadalombiztosítási járulékból) kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százaléka.

Azokban a hónapokban, melyekben a munkavállaló betölti a 25. és 55. életévét, a kedvezmény nem vehető igénybe, tekintettel arra, hogy a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti munkavállalók után járó kedvezmény ekkor még, illetve már érvényesíthető. Amennyiben a munkavállaló a hónap egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben kerül foglalkoztatásra, akkor a kedvezmény nem érvényesíthető - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Az indoklás nem tér ki arra, hogy ezen járulékkedvezmény bevezetésre miért kerül sor, így az sem derül ki az előterjesztésből, hogy az évközi bevezetését mi indokolta. A javaslat szerint a törvénymódosítás július elsején léphet hatályba - vagyis a a járulékkedvezményt ekkortól vehetik igénybe a munkaadók. A javaslat a munkavállalók nettó bérét nem emeli automatikusan - csak a munkaadói bérköltséget csökkenti - igaz a munkaadó döntéstől függően, így akár emelhet a foglakoztatott bérén. Arra viszont figyelemmel kell lennie, hogy a kedvezmény csak a bruttó százezer forint alatti bérrészre vehető igénybe.