A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője tett fel kérdést a polgármesternek arról, igaz-e, hogy a kormány új adót vezetne be, amit szolidaritási adónak neveznének. Puskás Tivadar polgármester, aki egyúttal a KDNP országgyűlési képviselője is, azt mondta, a terv még embrióállapotban van. De Puskás nem cáfolta meg Czeglédy szavait.

A portál úgy tudja, az adót azok a magyar állampolgárok fizetnék, akiknek állandó lakcímük Magyarországon van, de külföldön dolgoznak. Nekik kellene eddig ismeretlen módon számított adót fizetniük.

A dolog azért érdekes - írta a Nyugat.hu -, mert az Európai Unió tiltja a kettős adóztatást. Minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van. Ez az adó pedig biztosan sértené ezt az elvet.

A szolidaritási adó megnevezés jelenleg a magas jövedelműek által fizetendő különadót jelenti. Ez az az adó, amit a kormány nem nevez második kulcsnak, ragaszkodván az egykulcsos adó rendszeréhez, ettől függetlenül létezik.