"A mélységi ellenőrzést végző egységek közúti ellenőrzéseiknél a NAV adatbázisainak közvetlen elérésével a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizni tudják. Így például megnézik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett
telephelyük" - olvasható a NAV közleményében. A hivatal ugyanakkor hozzáteszi: a közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerszállítmányokra, így a húsokra, tojásokra, zöldségekre, gyümölcsökre.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait összevetik az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival. A NAV az eddigi tapasztalatok alapján azt írja: több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt. Előfordult olyan címzett is, aki nem ismerte el az áru tulajdonjogát és kérte a NAV-ot a szállítmány külföldre történő visszairányítására.

Az ellenőrzések számlázási láncolatokat is folyamatosan feltárnak, amelyek egy része az áfa meg nem fizetésére jöttek létre. Előfordult
olyan eset is, amikor a határon átlépő szállítmány a rendeltetési helyre érkezésig papíron négyszer cserélt gazdát.

A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket (cipőt, textilárut) foglaltak le több mint 80 millió forint értékben. Adótartozással rendelkező gazdálkodótól négymillió forint értékben két kamion napraforgót foglaltak le a NAV munkatársai.

A szabálytalanul szállított élelmiszerekkel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet a közlemény, hogy azokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) indokolt esetben lefoglalja és megsemmisítik - ahogy ez az egyik esetben 3000 kilogramm alma estében is megtörtént.

A fuvarozással összefüggő jogsértéseknél 15 szabálytalanság miatt kiszabott bírság elérte az ötmillió forintot. Tizenöt esetben feljelentést tettek a túlsúlyos járművek közlekedése miatt.

A közlemény végén a NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenőrzések után több cégről is kapott adatokat a NAV, így további vizsgálatok várhatók.