Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében terjesztette be a kormány még 2016 tavaszán a 2017-es adótörvényeket. Az akkori javaslatokat a parlament csont nélkül elfogadta, így a cégek biztonsággal tervezhettek volna 2017-re. Ám a kormány a stabilitás nevében az elmúlt napokban egy újabb 200 oldalas adócsomaggal kedveskedett, amelynek tárgyalását péntek reggel kezdi meg a parlament.

Az indoklás szerint a javaslat fő célja az adóbürokrácia csökkentése, de számos menet közben felmerült problémára is gyógyírül szolgál, persze mindezt egy hónappal a törvény hatályba lépése előtt. A legnagyobb dobás, a társadalombiztosítási járulékok avagy a szociális hozzájárulási adó beígért és jelentős csökkentése nem került be a javaslatba, sőt arra sem lehet számítani, hogy a parlamenti vita alatt módosító javaslatok formájában kerül az asztalra. A kormány tervei szerint a most induló társadalmi konzultáció után, majd a 2017 tavaszán a parlament elé kerülő - 2018-as adócsomagba kerül be a járulékcsökkentés, amely így jól időzítve a választási év elején lépne hatályba.

Jó lesz úszó vb-n FINA fejesnek lenni

A javaslat számos adókönnyítést hozz persze nem látványos módon adókulcsok mérséklésével, hanem újabb és újabb kedvezmények biztosításával: magyarán még bonyolultabbá téve az adórendszer az adóbürokrácia-csökkentés jegyében. A személyi jövedelemadózásban évi 32 ezer forintról 38 ezer 400 forintra emeli a kormány a fizető vendéglátó tevékenységükre tételes átalányadózást választó magánszemélyek által szobánként fizetendő személyi jövedelemadó mértékét, ám ezzel párhuzamosan megszűnik a 20 százalékos ekho.

Új adómentes jövedelmeket is nevesít az szja-törvény: nem kell adózni a Balassi Bálint ösztöndíjak után, a szakképző iskolákban végzett gyakorlat keretében megszerzett jövedelmek után, de örülhetnek a nemzetközi úszószövetség fejesei is. A javaslat szerint 2017-es úszó világbajnokság során a FINA tisztségviselőknek a versenybíróknak kifizetett minden juttatás, a sportolók pénzdíja és minden természetbeni ellátás, promóciós ajándékok adómentesek.

A kormány javaslata a saját gépkocsi hivatalos célú használata után elszámolható általános személygépkocsi normaköltség mértékét  jelenlegi kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emeli.

Az egyszerűsítés jegyében a javaslat alapján két kulcsos lesz az egészségügyi hozzájárulás rendszere: megszűnik a kamatjövedelmeket, valamint a tartós befektetésből származó jövedelem lekötési hozamát terhelő 6 százalékos mértékű közteher, továbbá a fizető vendéglátó tevékenységet végzők az eho-val azonos mértékű közterhet a tételes adóval együtt személyi jövedelemadóként lesznek kötelesek megfizetni.

Jön a startup és a mulatós zenei adókedvezmény

A társasági adózásban is a kedvezmények bővítésével operál kormány: a legkomolyabb javaslat a startup-cégek kedvezményének bevezetése. Évi 20 millió forintos adókedvezményt lehet érvényesíteni a "korai fázisú vállalkozásokba" való befektetéseknél. Az adózás előtti eredmény csökkenthető a befektetés összegével. A startup-cégeket nyilvántartásba veszik és csak ezen cégekbe való befektetés után lehet érvényesíteni a kedvezményt. A startupok jogszabályi leírásával viszont adós marad a törvényjavaslat, ezt a szöveg a kormányra bízza, így, hogy ki is számít "korai fázisú vállalkozásnak" csak egy későbbi kormányrendeletből derül ki.

Az őszi csomag módosítja a tavaszi adócsomagban elfogadott kastélyfelújítási kedvezmények szabályait is. Eszerint a felújítás, karbantartás költségével csökkenthető a cég adóalapja.

Elszámolható költség lesz a jövőben az energiahatékonysági beruházás is. Az adókedvezmény mértéke az elszámolható költség legfeljebb 30 százaléka (de legfeljebb jelenértéken 15 millió eurónak - mintegy 4,5 milliárd forintnak - megfelelő forintösszeg lehet, amely mértéket kisvállalkozások 20, középvállalkozások 10 százalékponttal tovább növelhetnek. Nem elég megépíteni a energiahatékonysági beruházást - de azt öt évig használni is kell ahhoz, hogy a kedvezmény érvényesíthessék.

Adókedvezmény jár a mulatós zenére

A kocsmárosok és esküvőszervezők is jól járnak az adócsomaggal. Az adókedvezményeket általában azért adja a kormány, hogy olyan tevékenységeket ösztönözzön, amelynek társadalmi haszna van. Ennek fényében meglepő az a javaslat, amely vendéglátó helyeken az élőzenei szolgáltatás után fizetett díjra - a költség elszámolás után - még adókedvezményt is igénybe lehet majd venni. Az adókedvezmény mértéke kifizetett fellépti díj 50 százaléka. A javaslat céljáról, okáról nem szól a 200 oldalas törvényjavaslat indoklása.

Több ponton módosul a kisvállalati adó (kiva) is: az adót továbbra is csak az 500 millió forint alatti éves árbevételű kis cégek választhatják, ám kilépniük az adó hatálya alól csak azt megelőzően kell, amikor elérik az egymilliárd forintos árbevételt.

A kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) 6 millió forintról 12 millió forintra nő a bevételi értékhatár, ameddig az adózó az egyszerű adózási módot választhatja. A jelenlegi szabályozás szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai az adóalanyiság megszűnésétől számított 24 hónapban nem választhatják újra az adóalanyiságot. Ezt a határidőt most 12 hónapra csökkentik, de csak akkor ha nem büntetés vagy szankció miatt miatt szűnt meg a kata-jogosultság.