Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elfogadott szabályozás az unió adóelkerülés elleni csomagjának részeként az unión belüli tisztességtelen adózási gyakorlatok ellen, az uniós országok bevételében adókiesést okozó társaságiadó-kikerüléssel szemben kíván fellépni.
Ez az összeg 50-70 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tesz ki évente Európában.

Az információk megosztására érvényben lévő szabályok kiegészítéseként előírják, hogy az unió területén működő, globálisan évi 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező multinacionális vállalatok országonként tegyék közzé, mekkora nyereséget termelnek, és mennyi adót fizetnek. A bevételre, nyereségre, befizetett adóra, tőkére, megtakarításokra, tárgyi eszközökre és a munkavállalók számára vonatkozó információkat az adott tagállamnak minden olyan ország hatóságaival meg kell osztania, ahol a cég tevékenységet folytat.

Az országonkénti jelentés arra fogja ösztönözni a vállalkozásokat, hogy abban az országban tegyenek eleget adózási kötelezettségeiknek, amelyben a nyereséget termelik. Emellett a cégek kötelesek lesznek összesített adatokat közölni az unión kívül fizetett adóikról is. A tájékoztatás szerint az információk öt évig lesznek elérhetők. Az elfogadott szabályozás szerint az irányelv a jelentések benyújtására az üzleti év zárásától számított 12 hónapos határidőt hagy, és további három hónapot ad az automatikus információcsere elindítására.

Az irányelv lehetőséget biztosít arra is, hogy a tagállamok szankciókkal sújthatják azokat a multinacionális cégeket, amelyek nem tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek. Az Európai Unió Tanácsának közleménye arról is tájékoztatott, hogy a tanácskozáson részt vevő politikusok irányelvet fogadtak el a minimális általános áfakulcs 15 százalékos mértékének további két évig való fenntartásáról.

A minimális általános adómérték célja, hogy megakadályozza a tagállamok által alkalmazott áfakulcsok túlzott eltérését.
A 15 százalékos minimális általános adómértékről szóló irányelv 2016. január 1-jétől 2017. december 31-ig marad érvényben.