Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vancsura egy mai sajtótájékoztatón a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) megszűntetésével próbálja alátámasztani az áfacsalások eltusolásának mondvacsinált feltételezését, ez az érv nyilvánvalóan nem állja meg a helyét. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a KÜIG nem volt hatékony, több éves elmaradást halmozott fel a legkockázatosabb adózók ellenőrzésében és a konkrét ügyek befejezésében. Mint azt már korábban nyilvánosságra hoztuk, az átszervezés után nagyságrendekkel nőtt a feltárt adóhiány mértéke és az ellenőrzések száma.

Körbeszámlázással kapcsolatban 2013. III. negyedév végéig 1 817 adóellenőrzés fejeződött be, amely a duplája a megelőző év azonos időszaki eredményének. Az adóellenőrzések 91 százaléka zárult megállapítással. A vizsgálatok során összesen 83 milliárd forint nettó adókülönbözet került jegyzőkönyvezésre, amelynek 97 százaléka (81,2 milliárd forint) általános forgalmi adónemben keletkezett.

Az adóellenőrzések darabszámának növekedési üteméhez hasonlóan, több mint a duplájára nőtt a megállapított nettó adókülönbözet összege. Egy megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 50,1 millió forint nettó adókülönbözet került feltárásra.

A nyilvánosság elé lépő egykori NAV alkalmazottak egyike sem beszél arról, hogy a NAV átszervezés utáni struktúrájában az Adóigazgatási Szakterület és a Bűnügyi Főigazgatóság megtöbbszöröződött hatékonysággal sorra iktatja ki az áfacsalásra specializálódott bűnszervezeteket.