Jelenleg azok az amerikai vállalatok, amelyek amerikai állampolgárokat alkalmaznak Magyarországon, mind az amerikai, mind a magyar társadalombiztosítási rendszerbe fizetnek hozzájárulást. Az Egyezmény életbelépése után az amerikai és magyar munkáltatók, illetve alkalmazottaik vagy az amerikai, vagy a magyar társadalombiztosítási rendszerbe fizetnek majd, de nem mindkettőbe. Az amerikai fél esetében ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 500 amerikai munkavállaló és munkaadó együttesen mintegy 20 millió dollárt takarít majd meg éves szinten, az Egyezmény első nyolc évében - írja  az USA Nagykövetségének közleménye.

A ma aláírt Egyezmény javít azoknak az állampolgároknak a társadalombiztosítási védelmén, akik mindkét országban dolgoznak. Jelenleg azon munkavállalók egy része, akik az USA és Magyarország között osztják meg a munkájukat, egyik országban sem jogosultak ellátásra, mivel nem felelnek meg a minimális jogosultsági kritériumoknak. Ez az Egyezmény lehetővé teszi, hogy a két országban felhalmozott befizetések figyelembevételével mindkét ország munkavállalói és családjaik jogosulttá váljanak arányos ellátásra akár az amerikai, akár a magyar társadalombiztosítási rendszerben. Az opció eredményeképpen az Egyezmény első nyolc éve után hozzávetőlegesen 10.000 új amerikai és magyar kedvezményezett lesz.

Az Egyezményt, életbelépése előtt, az amerikai Kongresszusnak és a magyar parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az Egyesült Államok hasonló társadalombiztosítási megállapodást kötött már 25 másik országgal, köztük Ausztráliával, Kanadával, Chilével, Japánnal, Norvégiával, Dél-Koreával, Svájccal és több más, Európai Uniós országgal.