A visszaszoruló lakáshitelezési piacon az első három lakáshitelező közé küzdötte be magát az elmúlt évben a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., amely a piaci szereplők közül egyedüliként tudta növelni tavaly kihelyezéseit és a 204,6 milliárdos hitelvolumen 25,5 százalékát, 52,1 milliárd forintot helyezett ki - mondta el Gergely Károly elnök-vezérigazgató. A társaság a kihelyezéseiből nagyjából 10 milliárdot a végtörlesztéshez biztosított ügyfeleinek. A kihelyezések 40 százaléka azonnali hitel - a társaság a piacon jelen lévő társaságok közül egyedül preferálja az előtakarékosság nélküli hitellel indulást. A Fundamenta-Lakáskassza fúzió óta eltelt időszakban a tavalyi a 3. legjobb év volt - noha a piaci környezet sokkal nehezebb volt. Az értékesítés 60 százaléka a Fundamenta személyi bankár hálózatból érkezett, ma a hálózat számít az ország legnagyobb értékesítő szervezetének.

A 658 ezer ügyféllel (szerződéssel) a Fundamenta a 4. helyen áll a lakossági ügyfélszám alapján a hitelintézetek között, míg az ügyfél előtakarékossági számlákon lévő 293,3 milliárd  forinttal a 8. legnagyobb betétgyűjtőnek számít a hazai piacon. Az új kihelyezésekkel a társaság összhitel állománya 106,9 milliárd forint volt. A lakástakarék-rendszerben az állami támogatás feltétele, hogy a megtakarítások 80 százaléka állampapírban legyen - a Fundamenta állampapír-állománya 196,3 milliárd forint volt a múlt év végén.

A társaság átalakítja a személyi bankár hálózatot: erősebb regionális felosztás fog érvényesülni, míg a vezetői szinteken sokkal komolyabb elvárás lesz a hálózat támogatása. Új partneri modellekre is szükség van - más módon kell ma dolgozni a banki szektorral, mint korábban a bankokkal - vélekedett Morafcsik László értékesítési és marketing igazgató.

A társaság hitelportfoliója számottevően egészségesebb, mint a versenytársaké: az elmúlt év végén a minősített/felmondott hitelek állománya a portfolio 3,3 százalékán áll - hangsúlyozták a vezetők. Az állomány a korábbi évek hasonló szintjéhez képest - köszönhetően az új hitel dinamikának - még javult is.

Gergely Károly elmondta, hogy a kedvező adatok a társaság eredményeiben is visszaköszönnek, a bank adózott eredménye 3,9 milliárd forintól 5,1 milliárd forintra nőtt. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a tulajdonosok eddig mintegy 15 milliárd forintnyi tőkét fektettek be a piacba, miközben az osztalék-kifizetés az elmúlt évig 3,8 milliárd forint volt. A Fundamenta soros közgyűlésén további 1,5 milliárdos osztalék kifizetésére tesznek javaslatot.

Gergely Károly szerint a társaság középtávú terve a 12 százalékos penetráció 22-25 százalékra növelését célozza. A jövő évi tervek szerint a betétállomány 315 milliárd forintra növekedne, a kihelyezések 47,2 milliárdra futnának fel, ami önmagában növekedést jelentene, hiszen most nem várható végtörlesztés. A januári tervteljesítés 108 százalékon áll. A társaság számára kedvező hír, hogy meghosszabbították árfolyamgát bejelentkezési határidejét - a lakástakarék kiváló kiegészítő termék a gyűjtőszámlák mellé, bár az embereknek még mindig csak csekély része érzi az előtakarékosság szükségszerűségét.