Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóhatóság első ízben a 2016 első negyedévére vonatkozó adatok alapján adja majd ki a minősítéseket, a minősítések lekérdezésére pedig 2016 második negyedévétől az ügyfélkapun keresztül lesz majd lehetőség.

A megbízható adózói státusz feltétele többek között, hogy az adózó legalább 3 éve folyamatosan működjön (vagy legyen áfa-regisztrált), ne rendelkezzen 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozással, és ne minősüljön kockázatos adózónak.

Jutalmazó- büntető mechanizmus

A megbízható adózók számos kedvezményben részesülnek, így például az adóhatósági ellenőrzés esetükben nem lehet hosszabb 180 napnál. Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségük elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén az adóhatóság felhívást küld kötelezettségük teljesítésére, illetve a hiba javítására, mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szab ki.

A részükre kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa a fele az általánosnak (feltéve, hogy nem veszítik el megbízható státuszukat a mulasztás vagy adóhiány megállapítása következtében). A velük szemben fennálló maximum 500 ezer forint összegű tartozásra az adóhatóság évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez.

Az adóhatóság kockázatosnak minősíti azokat az adózókat, akik nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak, és akiket egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntettek. A kockázatos adózói minősítés 1 évig áll fenn, azonban a soron következő negyedéves minősítéskor megszűnik, amennyiben az adózó az arra okot adó adóhiányt, illetve adótartozást, valamint a kapcsolódó bírságot és pótlékot megfizette

A szigor is nő

A kockázatos adózók esetében az adóhatósági ellenőrzés határideje 60 nappal meghosszabbodik, a visszaigényelt áfa kiutalási határideje 75 nap lesz, az őket terhelő késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának 50 százaléka, a kiszabható bírság felső határa pedig az általános szabályokhoz képest 50 százalékkal emelkedik.

Jön még más is

Néhány ponton változott az adóregisztrációs eljárás is. Így az adóhatóság a jelenlegi 15 millió, illetve 30 millió forint helyett jövőre már 5 millió, illetve 10 millió forintot meghaladó, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozás esetén megtagadhatja az adószám megállapítását, és a cégvezetők is bekerültek az adóregisztrációs eljárás során vizsgált személyi körbe.

Az adóregisztrációs eljárás célja, hogy már a cég megalakulásakor ki tudják szűrni például azokat a magánszemélyeket, akik korábban jelentős adótartozással hagytak hátra egy vállalkozást.

Január 1-jétől megszűnik az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ezért módosulnak az adóhatósági igazolásokra vonatkozó szabályok is.

A tartozásmentesség igazolását 2016-tól egységesen lehet kérni, tartalma pedig kiegészül a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozások adataival. A nettó pótlékszámításra vonatkozó rendelkezéseket a tartozások szélesebb körére lehet alkalmazni.