Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a törvénymódosítás  pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását. Kizárólag abban az esetben lehetett eddig is a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma az ott lakók figyelembevételével nem haladta meg a törvényben megadott határértéket.  2016. augusztus 1-től nem csak ezek a maximális szobaszám értékek változnak, hanem a szobák és együttlakók számának meghatározási módja is - hívja fel a figyelmet a változásokra Fata László cafeteria-szakértő.

Míg korábban a 6-12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számoltuk az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus 1-től az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a fél szoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni.

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együttlakók száma. Augusztustól a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, illetve a munkavállaló élettársa és a munkavállaló élettársának közeli hozzátartozói a testvér kivételével kerülhetnek ebbe a körbe.

Méltányolható lesz majd a friss változás alapján a lakásméret, ha a lakás szobaszáma (az új számítási móddal) 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát.  Ezen felül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.