Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózók érdekeit szem előtt tartó adórendszer kialakítását jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke a szervezet vállalatvezetői fórumán. A várhatóan 2017-ben életbe lépő adózási rendszer nagyobb önállóságot biztosítana a megbízható adózók számára életszerűbb határidőket alkalmazna, valamint növelné a NAV pénzügyi felelősségét is az adózóval szemben - közölte a JVSZ.

A versenyképesség javítását célzó, jelenleg is zajló közigazgatási reform eddigi legnagyobb lépéseként az adózási rendszer átfogó reformját jelentette be Varga Mihály. Várhatóan 2017-től a magánszemélyek válláról teljes mértékben leveszi az adóbevallás kötelezettségének terhét az állam, míg a vállalati szférában alapvetően alakulhat át az adóhatóság és a vállalkozások viszonya. Varga Mihály korábban a HBLF konferencián már beszélt az adócsökkentési tervekről.

A miniszter szerint rendkívül eredményes év volt 2014, a gazdaság bővülése 2015-ben is fenntartható marad, a párhuzamosan növekedő termelés és belső fogyasztásnak köszönhetően, az esetleges negatív hatásokat járműipar kiváló teljesítménye ellensúlyozhatja. Kiemelte: tartósan megfordulni látszik az államadósság pár évvel ezelőttig tapasztalt növekedési trendje, apránként, de határozottan csökken az adósságállomány.

Brüsszel zöld utat adott a minisztérium hatáskörébe tartozó három operatív gazdaságfejlesztési programnak, így hamarosan új pályázatokat írhatnak ki. Az EU előírásainak megfelelően csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb pályáztatás, kisebb mértékű biztosítékigény jellemzi majd a pályázatokat. Varga ugyancsak a rendelkezésre álló források bővülését várja a kormányzat a bankszektor képviselőivel kötött megállapodásától, melynek keretében a felek között szorosabb együttműködés, azaz kiszámíthatóbb bankpolitika valósul meg.

Továbbra is napirenden van hazai oktatási-szakképzési rendszer átalakítása. A tervezett reform célja olyan duális képzési rendszer megalkotása, ami gyorsan és rugalmasan tud alkalmazkodni az ország gazdasági igényeihez, de természetesen nem olyan módon, hogy az egyes diákok elől elzárja az egyéb pályákon való érvényesülés lehetőségét.

A kockázatoknál a nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg az országhatáron kívüli tényezők meghatározók, megemlítette az orosz-ukrán konfliktust. Magyarország elemi érdeke, hogy más uniós tagországokkal együttműködve elérje a szankciós politika felülvizsgálatát, mivel az közvetlen és súlyos hatással lehet hazánk energiaellátására, illetve számos jelentős, az érintett országokban komoly érdekeltségekkel rendelkező hazai cég működésére - mondta Varga.