Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "double Irish"-ként elhíresült adóoptimalizálási lehetőséget amiatt érte az utóbbi időben több támadás, mert a cégeknek lehetővé teszi, hogy legálisan hatalmas profitot helyezzenek át Írországból alacsony társasági adózású országokba (rendszerint adóparadicsomokba).

Noonan keddi felszólalásában bejelentette, a "double Irish" lehetőségét megszüntetik a 2015-től az ír piacra lépő cégek számára, és ezt a lehetőséget 2020-ig folyamatosan ki is vezetik. A pénzügyminiszter szerint az írországi székhelyű cégeknek ezentúl Írországban kell majd adózniuk.

A társasági adó elkerülésének e módszere azzal együtt, hogy az ír társasági adó 12,5 százalékával jelentősen az EU átlaga alatt van, jelentős és sok kritikát kapott az elmúlt években - emlékeztet az EUObserver.

A hírportál emellett azt is hozzáteszi, hogy az Európai Bizottság jelenleg azt is vizsgálja, hogy az Apple és az ír kormány közötti adóegyezmény nem sérti-e az állami támogatás uniós szabályait. (Hasonló eseteket Hollandia és Luxembourg esetében is vizsgál a bizottság.)

Megállapodás az automatikus adatcseréről

Emellett kedden az uniós pénzügyminiszterek a bankszámlák automatikus információcseréjében is megállapodtak, a szabályozást 2017-től léptetnék érvénybe. Ehhez az egyezményhez utolsóként Ausztria és Luxembourg is csatlakozott, de előbbinek a pénzügyminiszterek még egy év haladékot adtak, hogy a rendszer bevezetéséhez új informatikai rendszert építsen. A két ország az egyezményhez való csatlakozását egyébként ahhoz kötötte, hogy a nem EU-tag Svájc és Liechtenstein vesse alá magát ezeknek a szabályoknak.

Az új rendszerben a bankoknak azon ügyfeleik részletes bankszámlaadatait kell rendelkezésre bocsátaniuk, akik nem laknak abban az országban, ahol bankszámlájuk van.

Ezzel a lépéssel az EU egy újabb lépéssel kerül közelebb az OECD által is felvázolt, az adóelkerülés és adócsalás visszaszorítását célzó javaslatok megvalósulásához. Az EU döntéshozói szerit az európai kormányok ugyanis körülbelül ezer milliárd eurót buknak évente az adócsalások miatt.