Az alábbiakban a NAV közleményét teljes terjedelmében közöljük.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt (a továbbiakban: Itv.) új illetékmentességekkel egészítette ki az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXI. törvény és az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló 2011. évi CXXV. törvény. A rendelkezések 2011. szeptember 29-én és 2011. október 3-án léptek hatályba.

A módosítások a követelések elengedésével, megszűnésével kapcsolatban három ajándékozási illetékmentességet, továbbá egy lakásvásárláshoz kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illetékmentességet állapított meg:

  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének r) pontja értelmében mentes az ajándékozási illeték alól a Magyar Állam által a hiteladós lakása megvásárlásával összefüggésben, a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény rendelkezése alapján elengedett követelés.
  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének s) pontja szerint mentes az ajándékozási illeték alól a lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés, ha az a törvényben rögzített árfolyamon végtörlesztő magánszeméllyel szemben végérvényesen megszűnik.
  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének t) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés feltéve, hogy

a) a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának egy főre eső jövedelme - a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelőző három hónap átlagában - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét vagy

b) a követelés biztosítékául szolgáló, a magánszemély tulajdonában álló lakásra a követelés elengedését megelőzően végrehajtási eljárás keretében árverést folytattak le.

  • A visszterhes vagyonátruházási illeték alól mentes a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény által rögzített vételi jog érvényesítésével történik [Itv. 26. § (1) bekezdésének u) pontja].


A módosítás érinti az Itv. 11. § (2) bekezdését is: az Itv. 17. § (1) bekezdésének r)-t) pontja szerinti ajándékozási illetékmentes vagyonszerzést ennek megfelelően nem kell külön bejelenteni az állami adóhatósághoz.

A módosító törvény kiegészíti az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Díjtv.) 32/C. § (1) bekezdésének a) pontját is. Ennek megfelelően tárgyánál fogva mentes az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja alól

  • a Magyar Állam a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján történő lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáscélú hitelből származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás,
  • a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény szerinti vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás,
  • a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. javára történő vagyonkezelői jog bejegyzésére irányuló eljárás.

A Díjtv. 32/C. § (2) bekezdése szerint a mentesség fennállásáról a kérelmező az eljárás megindításakor köteles nyilatkozni.