Eddig 5,8 milliárd forintot fizettek be a gyártók a költségvetésbe a népegészségügyi termékadó (neta, avagy chipsadó) tavaly szeptemberi bevezetése óta - a március 19-éig beküldött bevallások alapján - ezen a címen. A legizmosabb bevallási hónapnak 2012 januárja bizonyult, ami az érintett termékkör 2012 decemberi eladásait tükrözi.

A netával terhelt élelmiszerek piacának karácsonyi és szilveszteri élénkülése magyarázza vélhetően azt, hogy miközben decemberben a teljes élelmiszer-kiskerforgalom stagnált novemberhez képest, az adóbevétel bő 9 százalékkal emelkedett a januári bevallások alapján. Februárban viszont úgy csökkentek a neta-bevételek, hogy decemberhez képest a kiskereskedelmi élelmiszerforgalom értéke lényegében továbbra is stagnált. (A negyedéves áfa- ezzel együtt neta-bevallók kisebbségben lehetnek a gyártók között, így ez a hatás csak kismértékben járulhatott hozzá a januári növekedéshez.)

Kisebbfajta figyelmeztető jelként is értékelhető viszont az, hogy bár 2012-től kibővült a netával terhelt termékkör (bekerült a cukrozott kakaópor, az ízesített sör, az alkoholos üdítő és a szörp), illetve egyes adótételek emelkedtek, a teljes bevétel csökkent.

Forrás: NAV, Napi Gazdaság Online

 

A kormány 2011-re ötmilliárdos bevételt irányzott elő, a 2012-es költségvetés pedig húszmilliárdos neta-bevétellel számolt. A 2011-es nyomtatványcsomagokon bevallott összegek alapján a terv majdnem teljesült, 4,6 milliárd forint jött össze. Ennek bő felét az ún. előre csomagolt cukrozott készítmények után fizették be, szűk ötödét a sós snackek, az energiaitalokra mindössze 3 százalék jutott.

Ami az idei előirányzatot illeti, az elmúlt hónapok átlagértékeivel számolva (kiszűrve az adó bevezetése előtti készletezés okán igen gyengére sikeredett tavaly októberi adatot) előfordulhat, hogy pármilliárdos elmaradással zárul majd 2012. Az 1,3 milliárd forintot alig meghaladó egyhavi átlaggal kalkulálva 12 hónapra kevesebb mint 16 milliárd forint jön össze. Ezt persze a nyári időszakban várhatóan meglóduló ízesítettsör-, üdítőital- és szörpfogyasztás felfelé módosíthatja, miközben a tavalyinál magasabb áfa lefelé mutató kockázatot jelenthet.

Igaz, mindez nagyítón át is alig látszik majd a 2012-es büdzsé 6 829 milliárdos bevételi főösszegéhez képest.