Mégsem lehetetlenítené el a kormány az italnagykereskedőket, legalábbis ezt tükrözi Lázár János miniszternek és L. Simon László államtitkárnak az a javaslata, amely január elsejéig visszamenőleg csökkentené az alkoholforgalmazók jövedéki biztostékát.

A parlament, szinte már követhetetlen jogalkotási procedúrában, a 2014-es 22 millió forintról idén januártól egységesen 150 millió forintra emelte az italnagykereskedők jövedéki biztostékát. A javaslat többletterhét a jelenlegi 150 cégből alig 5-10 tudta volna kigazdálkodni. A parlament, illetve a miniszterelnökség lesöpörte azon javaslatokat, melyek sávos adóbiztosítékot kértek volna a forgalmazóktól, a cég bevételeinek függvényében.

A pozitív fordulat azonban ma érkezett: a miniszterelnökség két vezetője, Lázár János miniszter és L. Simon László államtitkár azt javasolja, hogy a jövedéki biztosíték mértéke a jelenlegi 150 millió forint helyett mindössze 20 millió forintra csökkenjen - ami még a tavalyi 22 milliónál is alacsonyabb. Az nem világos, hogy mi szükség van a 2 millió forintos csökkentésre, Lázárék indítványa arra hivatkozik, hogy "ez a társadalom visszajelzéseiből" következik.

Az adókönnyítés januárig visszamenőleges hatályú lenne, így az eddig esetleg kiszabott büntetéseket nem kellene befizetni. A javaslatról februárban tárgyalhat a parlament.