Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egykulcsos szja-rendszer teljes kiépítésének részeként időlegesen a nagyon alacsony keresetűek extra kompenzációt kapnak. Mivel az adójóváírás kivezetését nem tudja kompenzálni a szuperbruttó megszüntetése, ezért a mostani minimálbéresek hatalmasat buknak. Ha ezt a bukót a 92 ezer forintos minimálbér mellett is írásban tudják igazolni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a kis bérűek, a NAV kompenzációt utal ki számukra. Ennek a körnek − a gyerekkedvezményt igénybe venni nem tudó alacsony keresetűek − tehát 16 százaléknál kisebb lesz az szja-terhelése.

Ezt a költséget a magasabb jövedelműek fizetik majd meg: 202 ezer forint bruttó bér felett ugyanis egy egyelőre meg nem határozott mértékű pluszadót kell fizetni. A 202 ezer forintos határral biztosra megy a kormány, az átlagbér ugyanis 211 ezer forint, azaz a középréteg is beszáll majd a finanszírozásba. Ez a kör a 202 ezer forint feletti rész után többet fog fizetni 16 százaléknál. Ezeket az intézkedéseket a kormány átmenetinek mondja, amíg a teljes egykulcsos rendszer ki nem épül.

A versenyszférában mindezeken túl ötszázalékos béremelési ajánlatot tesz majd a kormány. Amelyik munkáltató ennél is nagyobbat emelne − a mostani 78 ezres minimálbér plusz öt százalékon felül −, ott az állam valamit vissza is oszt. Ez a homályos megfogalmazás talán járulékkedvezményt jelent, vagyis a kormány az extra béremelésbe már hajlandó beszállni.