Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. A VM az MTI érdeklődésére csütörtökön közölte: egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, köztük a gabona, a sertéshús, a marhahús és a baromfi termékek behozatala vámkvótákhoz kötött az engedmények alkalmazása esetén is.

Kiemelték: az említett termékekből jelenleg számottevő import nem érkezik Magyarországra. A hazai piac számára jelentős védelmet jelentenek a szigorú uniós növény- és állategészségügyi, valamint élelmiszerbiztonsági előírások, mivel csak az ezeknek megfelelő import termékek érkezhetnek az országba.

Az Ukrajnából származó, jelenleg vámköteles, jelentősebb magyar import termékek közül a vámok eltörlése a dióra, a melaszra, a napraforgómag olajra, a töltelékanyagnak használt tollra és a sütőélesztőre vonatkozik. A szójabab, a gyümölcsmagok és a mustármag importja most is vámmentes.

Az Európai Parlament (EP) április 3-án járult hozzá ahhoz a javaslathoz, amely az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti, illetve nagyban mérsékli. A döntés életbe lépéséhez még az EU miniszteri tanácsának hivatalos jóváhagyására is szükség van.

Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője már kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi kedvezményeket pár héten belül bevezetik. Erre az előzetes hírek szerint akár már közvetlenül a húsvéti ünnepek után is sor kerülhet.

Az unió és Ukrajna közötti márciusi megállapodáshoz kiegészítő okmányt fűztek, amelynek értelmében az akkori aláírás csupán a politikai vonatkozású fejezetekre vonatkozik. Később a szabadkereskedelmi egyezményt is alá akarják írni, ám az EU addig is egyoldalúan vámkönnyítésben részesít ukrán árucikkeket, főként mezőgazdasági és nehézipari termékeket, összesen mintegy félmilliárd euró értékben. Ukrajnának tehát a maga részéről egyelőre nem kell megnyitnia a piacát a vámok eltörlése révén az uniós termékek előtt. Az EU szerint ugyanis ez rövid távon komoly károkat okozna az ukrán gazdaságnak.