A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken délután nyújtotta be a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát, amely szerint 2014-től kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a benyújtott javaslatcsomag a vállalkozások szempontjából jelentős változást nem tartalmaz, a cégek adóterhelését alapvetően nem változtatja meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tervezetet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma nem vitatta meg, az adórendszer nem tartalmaz olyan megközelítést, ami érdemben javítaná a vállalkozások közérzetét. Nem szerepel benne az áfakulcs csökkentése és a luxusadó ügye sem - mondta.

A kabinet közlése szerint is a legfontosabb változások a családi adókedvezmények kiterjesztéséhez, és a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódnak, ami "mind nem a vállalkozások közérzetét javító intézkedés" - fogalmazott.

Hozzátette: a vállalkozások számára a beruházások ösztönzése a legfontosabb, és Magyarországon ez jelenti a legfőbb problémát. A főtitkár a benyújtott javaslat első olvasása után "nem fedezte fel" az adórendszeren keresztüli beruházásösztönzést, vagy beruházási kedvezményeket. "Kétségeim vannak, hogy ebben a törvényben adóágon vannak-e olyan intézkedések, (...) amelyek a beruházási kedvet, a beruházási aktivitást javítanák" - fogalmazott Dávid Ferenc.

Nem nőnek a terhek, de könnyíteni sem könnyít az adócsomag

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint nincs olyan alapvető változás a jövő évi adómódosításokban, amely érdemben befolyásolná a munkavállalók nettó keresetét. Sok pontosítást tartalmaz a törvénymódosítás, de alapvetően nincs benne olyan jelentős változás, amely növelné akár a munkavállalók, akár a vállalkozások terheit - fejtette ki. Hozzátette, hogy könnyítéseket sem nagyon tartalmaz a javaslat. A béren kívüli juttatások terhei például nem változtak, pedig ezen a területen jó lenne, ha csökkenne az adóteher - jegyezte meg.

A családi adókedvezmény kiterjesztését a járulékokra kedvezőnek tartja a szakszervezeti vezető, mert így az alacsonyabb jövedelműek is élhetnek a lehetőséggel.

Pataky Péter úgy látja, hogy a jövő évi bértárgyalásokat befolyásoló külső körülmények alapvetően nem változtak, összességében az erre az évre már kialakult viszonyokkal kell számolni. Hozzátette, hogy a családi adó- és járulékkedvezményt ezeken a tárgyalásokon nem veszik figyelembe.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: alapvetően pozitív intézkedésnek tartja azt, hogy a járulékokból is le lehet vonni az adókedvezményeket, hiszen ezzel az alacsony keresetű munkavállalók és családok 'kasszájában' több marad. A cafeteria-rendszer elemei nem romlanak, de nem is javulnak - tette hozzá.

Kár, hogy marad az egykulcsos adórendszer

A Liga elnöke szerint ugyanakkor elmaradt az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak működési feltételeinek javítása, "2010-óta a kormány nem tett semmit ebben az ügyben".

Kiemelte azt is: az élelmiszeráfa csökkentésének elmaradása a jelenlegi helyzet fenntartását és az élelmiszerárak növekedését eredményezheti.

Megjegyezte, hogy a Liga mindig a progresszív, többkulcsos adórendszer mellett érvelt, és sajnálják, hogy a személyi jövedelemadó rendszer egykulcsos marad. Közlése szerint az adómódosításokról hivatalosan nem, csak a sajtóból értesültek.