Az adóváltozások várható menetrendjét nemcsak azért érdemes figyelemmel kísérni, hogy kiderüljön, milyen adófajták szűnnek meg, s milyen szektor kap újabb különadókat. A változásoknak elébe is lehet menni, vagy hátráltatni lehet azokat.

Az áfa 27 százalékra emelése miatt például a jelentősebb beszerzéseket érdemes lehet még az idén letudni. Hiába jár vissza a beszerzett termék vagy szolgáltatás áfája, nem feltétlenül mindegy, hogy ez milyen likviditást követel meg. Ez főleg beruházásoknál, jelentős árubeszerzéseknél számíthat, amikor a normális ügymenethez képest nagyobb értékű egy-egy tranzakció. Ha van lehetőség, előre is hozható a beszerzés.

Persze nem lehet mindent előre hozni. Hiába lesznek jelentős változások a jövedelemadózásban, a januárban esedékes bérkifizetéseket nem valószínű, hogy még az idén ki tudja fizetni a munkáltató. Hasonló a helyzet a béren kívüli juttatásoknál is: hiába lesz azokon jövőre tíz százalékos eho, nem valószínű, hogy van keret az előre hozott kifizetésre.

Az áfa mellett lesz még azért emelés, amire készülni kell. Egyelőre nem tudni, mi lesz az eva sorsa - a kormány megszüntetné, a kormánypárti frakció viszont első körben csak emelné a kulcsát -, ennek függvényében még nem tudni, hogy sietni érdemes vagy várni.

Ha megszűnik az adónem, s vissza kell térni az általános szabályokhoz, érdemes lehet a december havi bevételeket 2012-re tolni, s annyi költséggel szembeállítani,  hogy az adóalap minél kisebb legyen. Ha a számlával szembeállítható a költség, s az adó is csak tíz százalék, felesleges ragaszkodni a 30 százalékos eva befizetéséhez.

Viszont ha nem szűnik meg az eva, ám kulcsa 35 százalékra emelkedik, inkább 2011-ben kell kimutatni a december havi bevételt. Ez nettó ezer forintonként 70 forint adóbeli eltérést jelent. Ha nem változik semmi, akkor az áfaemelés miatt érdemes jövőre tolni az utolsó havi szolgáltatlás árának kimutatását - hiszen a 30 százalék evát nem 1,25, hanem 1,27 szeres szorzó után kell megfizetni.

napi