Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar részvények elemzésében tavalyi második helyezése után idén az aranyérmet érdemelte ki a Concorde a londoni AQ Research toplistáján, míg az ezüstöt az előző nyertes Erste Group zsebelhette be. Az osztrák bank szakértői gárdája azonban így sem szégyenkezhet, ugyanis eredményprognózisaik az osztrák és közép-európai régió egészét tekintve sorozatban a hatodik éve bizonyultak a legpontosabbnak. A szolgáltatók régiós rangsorában a második helyet az UniCredit, míg a harmadikat a Concorde érdemelte ki. Az AQ Research évkönyvében az egyes elemzők ajánlásait veti össze a konszenzusból számított EPS-átlaggal, valamint a valós részvényenkénti eredménnyel.

Az egyes részvényeket nézve Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője a Mol és a Richter esetében fogalmazta meg a legpontosabb eredményvárakozásokat. Az OTP-re vonatkozó prognózisok terén Marek Juras, az UniCredit munkatársa volt a legmegbízhatóbb, míg az Egis eredményeit sorozatban harmadik éve Vladimira Urbankova, az Erste gyógyszeripari elemzője jelezte előre a legjobban.

Tavalyhoz hasonlóan ismét a Mol eredményszámai bizonyultak a legnehezebben előre jelezhetőnek a magyar tőzsdei vállalatok közül, ám az elemzői várakozások még mindig megbízhatóbbak voltak, mint a lengyel szektortársaknál. Összességében azonban a magyar részvények előrejelezhetőségi hányadosa a 2011-es 52,3-ról 42,3 -ra esett, elsősorban amiatt, hogy a cégek − többek közt a rengeteg egyszeri tétel miatt − a vártnál alacsonyabb számokról jelentettek.

A gazdasági bizonytalanság és az egyre csökkenő részvényforgalom miatt nehéz idők járnak a befektetési elemzői ágazatra − írja kommentárjában William Russel-Smith, az AQ Research ügyvezető igazgatója. Mint hozzátette, ugyan több szolgáltató is felhagyott az elemzéssel vagy csökkentette a követett cégek számát, szükség van a megbízható és alapos elemzésekre, hogy az ügyfelek megalapozott befektetési döntéseket hozhassanak.