Újabb tőkeemelésről határozott a Phylaxia − komoly személyi változásokon átesett − igazgatósága. A tőzsdei cég 850 millió forintnyi új részvényt bocsát ki: 150 millió forintnyit készpénzért jegyeznek le, 700 millió forintnyi papírért cserébe pedig a Wamsler SE 20 százalékos részvénycsomagját kapja a Phylaxia. A tőkeemelés előbbi változatában 25 forintért adják az új részvényeket − ebben a cég jelenlegi részvényesei is részt vehetnek. Bár akár jó üzlet is lehetne a tőzsdén most 29 forinton eladni a papírokat, majd 25 forinton a tőkeemelés során visszavásárolni őket − a forgalom alakulásából arra lehet következtetni, hogy ezzel a lehetőséggel kevés befektető él.

Az apportos tőkeemelés során a salgótarjáni háztartás-technikai gyár 14, illetve 6 százalékos részvénycsomagját viszi be a cégbe két, másfél éve létrehozott vállalkozás. (Mérlegükből ítélve ezek feladata egyedül a részvénycsomagok kezelése volt.) Az így a Phylaxia résztulajdonába kerülő - részben a Buda-Cashsel megegyező tulajdonosi hátterű- salgótarjáni székhelyű kandalló- és tűzhelygyártó Wamsler SE a márciusban zárult üzleti évében 8,8 milliárd forint forgalom mellett 27 millió forint veszteséget termelt, egy évvel korábban viszont ennél is nagyobb, 300 milliós bukással zárt. A cég saját tőkéje 2,6 milliárd forint volt az üzleti év végén.

A Phylaxia története hemzseg a hasonló, apportos tőkeemelésektől, melyek azonban eddig egytől egyig rosszul sültek el. Az apportok becslését végző könyvvizsgáló ceruzája ugyanis − ellentétben a cég érdekeivel − általában vastagon fogott, a túlzottan optimista értékelések következtében pedig tavalyi éve alapján kétmilliárd forintot is meghaladó leírással volt kénytelen tovább hizlalni veszteségét a Phylaxia. (Több ilyen ügyben a rendőrség is vizsgálódott, ám szabálytalanságra nem derült fény.)

A Wamsler-részvénycsomagok is kicsit drágának tűnnek: a Phylaxia a kínált árral a saját tőke 1,35-szörösére értékeli a részesedéseket, miközben az A kategóriás tőzsdei cégeknél ez a mutató a múlt év végén 0,92 volt. Persze, az is tény, hogy a korábbi apportoktól eltérően ezúttal létező, nagymúltú, potenciálisan tőzsdeképes cég részvénypakettjéről van szó, amely - ha további tőkeemelések is történnek - a Phylaxia "bőrébe bújva" akár a parkettre is léphet. (E forgatókönyvre a BÉT-en már sok példa volt, például az Econet is így költözött be a Virginia üres vázába...)
Szerettük volna megkérdezni a Phylaxia véleményét a tőkeemelés céljáról, ám lapzártánkig nem sikerült felvenni a kapcsolatot a céggel.