Előre lehetett tudni, hogy a napokban bejelenti az E-Star a csődvédelmet, tehát nem is ez a bejelentés volt a legmeglepőbb a hét végén − mondta a Napi Gazdaságnak Szentirmai Péter, a KBC Securities elemzője. Sokkal váratlanabb és rosszabb hír volt, hogy a Raiffeisen azonnali hatállyal felmondta a céggel szemben fennálló összes hitelét. Ezek ugyanis mind a magyarországi tevékenységben játszhatnak szerepet, tehát vélhetően a magyar eszközök vannak mögöttük fedezetként. A bank tehát elkezdheti lefoglalni ezeket − így lehet, hogy a cég, ha túl is éli a csődvédelmet, már csak a magyar tevékenység nélkül folytatja majd az üzletmenetét. Szentirmai számításai szerint a Raiffeisennek még nagyjából 1,5 milliárd forinttal tartozhatott a társaság: az utolsó hivatalos bejelentés szerint a tartozás összege 2,5 milliárd forint volt, de azóta törlesztették a Fejér és Veszprém megyei önkormányzati projekteket érintő részt, ami 1−1,1 milliárd forintot jelenthetett.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

A túlélésre a KBC szakértője szerint ezzel együtt még van esélye a cégnek, mivel minden érintett félnek ez az érdeke. A csődvédelemmel ideiglenesen mentesül a társaság a fizetési kötelezettségtől (köztük a kötvény- és hiteltartozások fizetése alól is), így arra koncentrálhatnak, hogy megegyezzenek a tartozásaik visszafizetéséről. A csődegyezség létrejöttéhez a kötvények tulajdonosai is szavaznak, kötvényeik névértékének 25 százalékával. Hiába törekedett erre az E-Star, valószínűleg a folyamatos kötvény-visszavásárlások után sem lesz meg a csoporton belül a többségi szavazat. Ezért kétesélyes, hogy sikerül-e a megállapodás − mondta Szentirmai. Korábban a társaság az adósságleíráson túl a hitelek/kötvények részvénykonverzióját is felvetette, amiről szintén a csődegyezség keretében születhet megállapodás. Szentirmai szerint a csődvédelemre a cég vezérigazgatója folyamatosan igyekezett felkészíteni a részvényeseket és a kötvényeseket; nem véletlenül kommunikálták, hogy már csak a múlt hét végéig veszik vissza a kötvényeket. Az elemző szerint aki nem adta el a kötvényeit, az már nem számíthat a korábban felajánlott kifizetési arányra, valószínűleg csak ennél kevesebbet kaphat.

A cég számára szinte csak egy jól kommunikált csődvédelem az egyetlen lehetőség arra, hogy kezelje a jelenlegi helyzetet − mondta már korábban a Napi Gazdaságnak adott interjújában (Napi Gazdaság, 2012. november 19.) a cég társalapítója, Makra József. Ebben az esetben ugyanis mindenki számára kötelező érvényű az, amit a csődegyezség keretében elfogadnak, tehát nem lesz lehetőség arra, hogy egyes kötvényesek ügyeskedéssel kivonják magukat a visszavásárlásból. Egy esetleges sikeres egyezséget követően is nagy kérdés marad, mekkora cég folytathatja a működését. Ezt most nem is lehet megbecsülni, így aki most vásárol E-Star-részvényt, mindenképpen csak spekulációs céllal teheti meg. Jelenleg ugyanis nagyon kevés a publikus információ a társaság értékének megállapításához, ráadásul rengeteg a megválaszolatlan kérdés is − hívják fel a figyelmet a szakértők.

A csődvédelem miatt a BUX- és a BUMIX-kosárból is kikerül az E-Star - közölte tegnap a BÉT