Nagyot esett tegnap az OTP árfolyama: a befektetők egyre rémültebben figyelik az Ukrajnából érkező híreket. A bankpapír szempontjából a Bloombergen szerda este megjelent híradás volt a leginkább nyugtalanító, amely arról szólt, hogy a lakosság nagy ütemben veszi ki a pénzt az ukrán bankokból. Három nap alatt a teljes betétállomány 7 százaléka távozott, de mivel ez időben csúsztatott adat, nem tudni, azóta mennyire súlyosbodott a helyzet. Az OTP tavaly növelte ugyan az ukrán hitelekre képzett céltartalékát, de ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, jóval nagyobb a bank ottani kitettsége annál, mint amit a rossz hitelekre beállított. Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint az ukrán leánybanknál elhelyezett anyavállalati forrás részvényenként 1290 forintnak felel meg, ami az ukrán bank saját tőkéjéből, a neki nyújtott alárendelt kölcsöntőkéből és a − döntően a magyar anyabanktól kapott − bankközi hitelekből áll össze. Most az a fő kockázat, sikerül-e megalakítani az új kormányt.

Jelenleg ugyanis az ország finanszírozása nem megoldott, jelentős kötvénylejárat közeleg. Bár az IMF és más szereplők készek segítséget nyújtani, a szerződés aláírásához szükség van a kormány hivatalba lépésére. Ennek hiányában akár technikai csőd is bekövetkezhet, ami a betétkiáramlás felgyorsulásához, bankpánikhoz vezetne. Az Erste elemzője azt mondja, ez csak a a vészforgatókönyv, véleménye szerint ez az eshetőség jó eséllyel elkerülhető. Hasonló okokból esett a Raiffeisen-részvények árfolyama is: az osztrák bank kitettsége részvényenként 7,4 euróra tehető. Ha a befektetők nem számolnak a legrosszabbal, a meglévő hitelportfólióra akkor is kockázatot jelenthet, hogy a hrivnya 30 százalékot gyengült az év eleje óta, aminek súlyos hatása lehet a hiteltörlesztési képességre. A geopolitikai feszültségek miatt a külföldi alapok adnak mindent, aminek orosz vagy ukrán kitettsége van − mondta Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője. A befektetők hangulatát a szelektív csőddel, a hrivnya árfolyamával és az Ukrajna esetleges szétesésével kapcsolatos gondolatok határozzák meg. Nem vesznek semmit, ami a térséggel hozható összefüggésbe.

A OTP 4,5 százalékos esésében egy másik fejlemény is közrejátszhatott. Piaci vélemények szerint ugyanis lehetséges, hogy az MSCI index aktuális, negyedéves átsúlyozása negatív hatással lesz a magyar részvényekre. Az általunk megkérdezett szakértők véleménye ellentmondásos volt a várható hatás tekintetében. Az Erste elemzője azt emelte ki, hogy az új súlyokat már a hónap közepén közölték, és tudható, hogy a magyar indexbe nem fog bekerülni új tag. Nagy András szerint a súlyok érdemben nem változnak, így nem számítanak arra, hogy a fordulónapnak nagyobb árfolyamhatása lenne. Harcsa Norbert szerint viszont a vezető részvények súlya csökken az indexen belül (kivéve a Magyar Telekomot, amely tavaly kikerült a standard indexből), ami eladásokhoz vezethet az intézményi szereplők részéről. Az érintett piaci szereplőknek a mai zárás után kell az új súlyokkal számolniuk, így hamarosan kiderül, milyen ármozgást okoz a változás.

Szerző: Molnár Gergely