Az idén a szakértői becslések szerint mintegy 900 ezer hordóval nőhet a napi olajfelhasználás a világban, ami így 90,7 millió hordó lehet. Ugyanakkor a kínálati oldal ennél nagyobb ütemben bővülhet, ami azt jelenti, hogy fundamentális alapon az olaj árának csökkennie kell, még az idei szintekről is − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A nagyobb termelés főleg Irakból, Oroszországból és off-shore termelőktől jöhet − véli a szakértő, aki szerint azonban komolyabb kilengések is lehetnek, ami növelheti az olajár volatilitását is az idén.

Egy arab tavaszhoz hasonló háborús helyzet nagyban befolyásolhatja a kínálati oldalt, de egy izraeli−iráni konfliktus is komoly hatással lehet a kitermelés mennyiségére, így az olaj árára is − véli Hont András, a Solar Capital üzletkötője. Hugo Chávez venezuelai elnök halálát viszont, úgy látszik, előre beárazták a piacok, mert nem volt érdemi reakció a hírre, annak ellenére, hogy az ország fontos olajforrása az Egyesült Államoknak. Egy iráni konfliktus azonban ennél sokkal nagyobb gondot okozhat, hiszen egyrészt Iránnak az olajkitermelése is nagyobb, ráadásul a kereskedelmi útvonalak lezárásával is okozhat fennakadásokat. Egyelőre azonban ezek csak a fenyegetés szintjén vannak jelen, és remélhetően nem is lesz valós tényező − teszi hozzá a Solar szakértője. Mindezek alapján Hont is úgy gondolja, hogy az olaj ára inkább csökkenhet és a WTI jegyzése a jelenlegi szinteknél alacsonyabb is lehet az elkövetkező hónapokban.

Kép: Napi grafikonok

Pletser szerint is a kínálatot érintő esetleges konfliktusok ellenére hosszabb távon csökken majd az olaj ára, a Brent esetében az idén 105 dollár, 2014-re pedig 100 dollár körüli szintre. Mindez azonban nem jelent drámai mérséklődést, ugyanakkor az üzemanyagok ára talán ennél is jobban visszaeshet. Ennek oka, hogy a finomítói kapacitások is jelentősen megugranak az idén új termelő egységek üzembe állítása miatt. Az új belépő kapacitások napi 1,5−2,0 millió hordóval nőhetnek, amit természetesen valamennyire mérsékelnek majd az üzembezárások, de ennek arányát nehéz megbecsülni. Mindez az idén a tavalyinál alacsonyabb finomítói árréseket jelenthet, illetve a verseny fokozódásával nagyobb mértékben mérsékelheti az üzemanyagok árát. Jelentős visszaesés azonban nem lesz, hiszen az üzemanyagok árának változására a legnagyobb hatással az adók mellett azért továbbra is az olaj árának van − figyelmeztet Pletser.

Az olaj árára viszont még egy fontos tényező hathat, mégpedig az, hogy miként alakul a gazdasági növekedés a világban. Európa várhatóan visszaesik, így ez jelentős keresleti csökkenést jelent majd, ezt azonban részben ellensúlyozza a távol-keleti országok növekedése. A nagyobb áresésnek azonban az is akadálya lehet, hogy a kitermelést már csak olyan területek bevonásával lehet növelni, amelyeken az olaj felhozatala sokkal drágább, mint korábban. Ezt jól példázza az Egyesült Államok, ahol 2013-ban várhatóan napi 7,3 millió hordóra növelik az olajkitermelést a tavalyi 6,4 millióról. Ezt a növekedést azonban csak a nehezen hozzáférhető helyekről származó olaj kitermelésével érik el. Ezeket azonban csak addig érdemes működtetni, amíg a hordónként ár legalább 80 dollár.

Olcsóbb lesz a 95-ös

Újabb 3 forinttal lesz olcsóbb péntektől a kutakon a 95-ös benzin, a gázolaj ára akkor nem változik. Ez azt jelenti, hogy a benzin és a dízel ára pár forinttal ismét eltávolodik egymástól. A benzin átlagosan 427 forint lesz, gázolajat 430-ért tankolhatunk literenként − írja a holtankoljak.hu. Szerdától bruttó hat forinttal csökkentette a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, míg a gázolaj két forinttal lett olcsóbb. A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt. A legdrágább benzinkutakon továbbra is 450 forint körüli benzinárral találkozhatunk. A legolcsóbb és legdrágább töltőállomások árai között akár 30 forint lehet a különbség.