Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2011. március 24., csütörtök 23:00   Molnár Gergely

Fellegi megtartaná a stratégiai részvényeket

A fejlesztési miniszter megtartaná a nyugdíjpénztárak által átadott részvények egy részét, különösen az energetikai és közlekedési papírokat. Kérdés, hogy mit szól ehhez Matolcsy, és mennyiben egyeztethető ez össze a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap szabályozásával.
A kabinet határozott törekvése, hogy a lehetőségeken belül az állam továbbra is gazdálkodni tudjon a magán-nyugdíjpénztári vagyonban lévő értékpapírokkal - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az InfoRádiónak, hangsúlyozva: döntés még nem született. Az interjúban a miniszter elmondta: most zajlik a vizsgálat a magán-nyugdíjpénztári vagyon szerkezetéről és arról, hogy a vagyonelemek között milyen mennyiségű és jellegű részvények találhatók. Fellegi szerint nagyobb szerepet kaphatnak azok a részvények, amelyeket stratégiainak minősíthető magyar vállalatok bocsátottak ki. Ezek közül a Molt, az OTP-t és a Richtert emelte ki, de hozzátette, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.


Az egyik lehetséges megoldásként említette, hogy az Államadósság Kezelő Központon belül ezek az értékpapírok külön helyet kapnak, mint állami vagyonelem, és a részvényeket tartós vagyongazdálkodási formában tartják. Emellett elképzelhető olyan vegyes megoldás is, hogy bizonyos részvényeket az állam tulajdonában tart, másokat pedig értékesít.


A miniszter szerint a kormány alapvető törekvése, hogy az állami vagyont gyarapítani kell, értékében és mennyiségében is. Ez most kiváló lehetőség erre, ráadásul, bizonyos vállalatok esetében az államot több ponton további stratégiai pozícióba hozhatja - mondta Fellegi. A miniszter által említett elképzelés nem új keletű, korábban már számos ötlet jelent meg a Mol vagy az energetikai profilú cégek, például az Elmű és az Émász esetleges állami tulajdonban tartásáról, ám kétségtelenül ez eddig a legerősebb hivatalos nyilatkozat az ügyben. Más kérdés, hogy a vagyon őrzését és gyarapítását feladatának tudó Fellegi elképzelése mennyire tud majd érvényre jutni az egészen más prioritásokat követő Matolcsy-minisztérium és az államháztartási egyensúly rideg törvényeivel szemben. Erre is utalhatott a miniszter azon mondata, hogy döntés még nincs az ügyben. Megfigyelők szerint Fellegi tartós állami tulajdonba vételt sugalló kijelentései ütköznek a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap törvényben meghatározott céljaival is, amelynek alapján egyedül az eszközök értékesítését jelöli meg az alap feladataként. Legutolsó információk szerint a magánnyugdíjpénztáraknak a május 31-i állapot és árak alapján június 12-ig kell átadniuk az eszközöket, vagy, ha azok átadására nincs lehetőség, akkor azok ellenértékét. Információink szerint nem is olyan elenyésző azon esetek száma, amikor egyes zárt végű alapok esetében - például egy elővásárlási jog miatt - problémás lehetne az eszközök átadása. Azt, hogy mennyi magyar részvény van az átadandó portfóliókban, még mindig nem tudni, ám egyes vélemények szerint a közvetett részvénytulajdon inkább nagyobb lesz, mint kisebb. Több olyan zárt végű alap létezik ugyanis, aminek jegyei kizárólag nyugdíjpénztáraknál vannak, és nem tudni, hogy pontosan milyen eszközöket tartalmaznak. Egy biztos, a május 31-i záróárak fontosak lesznek a szektor szereplőinek.

Hozzászólok
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Így áll az győri Audi-gyár

Továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában - közölte...

Miniszterelnöki Programiroda lesz a miniszterelnöki ...

Miniszterelnöki Programirodának hívhatják a jövőben az eddigi miniszterelnöki kabinetet, a miniszterelnök...

Ismét kártérítést kell fizetnie a magyar ...

A bíróságokon múlik, hogy a szerencsejáték-szervezők mekkora kártérítést kapnak a nyerőgépek betiltása...

Nyugdíjpénzek: a KSH-adatai nem támasztják ...

Az államtitkár szerint összességében 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság.

Elmarad a sörfúzió

A SABMiller visszautasította az ajánlatot.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .