Szeptember végéig összesen hetvenöt 250 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényt értékesített Magyarország − tudta meg a Napi Gazdaság az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-től.

A speciális kötvények forgalmazása nehezen indult be, ám a jelek szerint az utóbbi hónapokban egyre többen szánták el magukat vásárlásra. A múlt hónapban például másfélszer annyi papírt adott el az adósságkezelő, mint előtte összesen, hiszen augusztus végén még csak harminc eladott darabnál tartottak. Ez persze annak is betudható, hogy akik tavasszal igényelték a kötvényt, azok most juthattak el az értékesítésig. A kormány reményei szerint akár több száz letelepedési kötvényt megvásárolhatnak az év végéig.

Az eddigi eladásokkal számolva 18,75 millió euró (5,5 milliárd forint) bevétele származhatott az államnak ezekből a speciális papírokból. Ha a kormány által megcélzott négyszáz darabos idei értékesítéssel számolunk, akkor összesen 100 millió euró, vagyis közel 30 milliárd forint folyhat be az ÁKK kasszájába.

Az adósságkezelő arról nem rendelkezik információval, hogy milyen nemzetiségűek vásároltak eddig a kötvényekből, azt pedig a Napi Gazdaság kérdésére nem kívánták elárulni, hogy az értékesítések hogyan oszlottak meg az egyes közvetítő cégek között, vagyis még a régiókról sem lehet többet tudni. Az ÁKK eddig hét céggel kötött szerződést, melyek összesen 43 államban forgalmazzák a magyar letelepedési kötvényeket cégeknek és magánszemélyeknek. A hét vállalkozás eddig összesen 5,8 millió eurót kereshetett azzal, hogy az érdeklődőket a magyar nagykövetségekre irányította.